Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Technologický gigant VK sa vracia späť do Ruska

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

VK, po spoločnosti Yandex druhá najväčšia ruská internetová firma, prevádzkuje populárne sociálne siete VKontakte a Odnoklassniki, ktoré mesačne navštevuje viac ako 100 miliónov používateľov.

Moskva 11. augusta (TASR) - Ruský technologický gigant VK v piatok oznámil, že presúva svoje aktivity z Britských Panenských ostrovov späť do Ruska. Reaguje tým na výzvu Moskvy, aby sa spoločnosti registrované v "nepriateľských krajinách" vrátili domov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

VK, po spoločnosti Yandex druhá najväčšia ruská internetová firma, prevádzkuje populárne sociálne siete VKontakte a Odnoklassniki, ktoré mesačne navštevuje viac ako 100 miliónov používateľov. Ruské spoločnosti čelia čoraz väčším obmedzeniam a kontrolám zo strany zahraničných orgánov, odkedy Moskva minulý rok zaútočila na Ukrajinu.

VK vo vyhlásení uviedla, že jej akcionári a predstavenstvo schválili rozhodnutie, na základe ktorého bude spoločnosť pôsobiť v Rusku "ako medzinárodná akciová spoločnosť v súlade s ruským právom".

VK tiež v piatok oznámila stiahnutie svojich depozitných certifikátov (GDR) z londýnskej burzy cenných papierov. V apríli 2022 Rusko prijalo zákon, ktorý zakazuje ruským spoločnostiam obchodovať so svojimi akciami v zahraničí prostredníctvom týchto nástrojov, teda cenných papierov predstavujúcich podiel v zahraničnej spoločnosti, s cieľom obmedziť zahraničnú kontrolu nad ruskými spoločnosťami.

Spoločnosť bude teraz primárne kótovaná v Moskve a registrovaná na ostrove Okťabrskij v Kaliningradskej oblasti, ktorý je jednou z dvoch osobitných daňových zón zriadených s cieľom prilákať späť offshore spoločnosti, ako aj získať zahraničné investície.