Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Telefónica sa vrátila k čistému zisku

Na archívnej snímke z 6. mája 2020 logo španielskeho telekomunikačného koncernu Telefónica na budove v Mníchove. Foto: TASR/DPA

Celkové tržby pritom v sledovanom období klesli o 11 % na 9,30 miliardy eur, keďže predala niektoré aktíva. Ale prevádzkový zisk vzrástol o 39,8 % na 3,73 miliardy eur.

Madrid 4. novembra (TASR) – Španielska telekomunikačná spoločnosť Telefónica vo štvrtok oznámila, že sa v 3. štvrťroku vrátila k čistému zisku po vlaňajšej strate vďaka svojim zahraničným divíziám. Rastúce náklady na energie však zasiahli jej zisky na domácom trhu.

Telefónica vykázala za tri mesiace do konca septembra 2021 čistý zisk 706 miliónov eur, zatiaľ čo vlani v rovnakom období mala stratu 160 miliónov po odpise aktív v Argentíne vo výške 785 miliónov eur. Analytici, ktorých oslovila spoločnosť Refinitiv, očakávali v 3. štvrťroku čistý zisk 568 miliónov eur.

Celkové tržby pritom v sledovanom období klesli o 11 % na 9,30 miliardy eur, keďže predala niektoré aktíva. Ale prevádzkový zisk vzrástol o 39,8 % na 3,73 miliardy eur.

Zatiaľ čo v Nemecku a Latinskej Amerike zaznamenala Telefónica solídny rast, jej zisk v Španielsku v uplynulom štvrťroku klesol medziročne o 8,9 %. Dôvodom boli najmä rastúce náklady na energie a vyššie náklady na športový obsah po tom, ako vypršali zľavy, ktoré spoločnosti poskytli držitelia práv v roku 2020 počas pandémie nového koronavírusu.

Vyššie náklady na energie v Španielsku budú pravdepodobne naďalej zaťažovať ziskovosť spoločnosti aj v niekoľkých nasledujúcich štvrťrokoch, skonštatoval v konferenčnom hovore vo štvrtok prevádzkový riaditeľ Ángel Vilá. Očakáva však, že tento "efekt" v určitom bode budúceho roka pominie.

Za prvých deväť mesiacov roka zaznamenala Telefónica rekordný čistý zisk 9,34 miliardy eur najmä vďaka kapitálovým príjmom z predaja svojich mobilných stožiarov v Európe a Latinskej Amerike americkej telekomunikačnej spoločnosti American Towers na začiatku roka a spojeniu jej dcérskej spoločnosti O2 s Virgin Media v Británii.

Telefónica zopakovala, že očakáva "stabilné" tržby a základný zisk alebo ich mierny rast za celý rok 2021.

Rovnako ako jej európski konkurenti, aj najväčšia španielska telekomunikačná spoločnosť čelí problémom v dôsledku pandémie a predáva aktíva, aby znížila dlh a získala financie na budovanie sietí novej generácie 5G.

Vďaka stratégii predaja aktív sa Telefónice podarilo v septembri znížiť svoj dlh na 25 miliárd eur, čo bolo o 32 % menej ako v septembri 2020.