Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Telefónica vykázala za rok 2023 čistú stratu 892 miliónov eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Spoločnosť za rok 2023 vykázala čistú stratu vo výške 892 miliónov eur po zisku takmer dve miliardy eur v predminulom roku.

Madrid 22. februára (TASR) - Španielsky telekomunikačný gigant Telefónica sa v minulom roku napriek vyšším príjmom prepadol do straty, najmä v dôsledku vytvorenia rezerv súvisiacich s prepúšťaním na svojom domácom trhu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Spoločnosť za rok 2023 vykázala čistú stratu vo výške 892 miliónov eur po zisku takmer dve miliardy eur v predminulom roku. Telefónica vo štvrtok uviedla, že výsledky odrážajú rezervu vo výške 1,3 miliardy eur v rámci plánovaného zníženia počtu svojich domácich zamestnancov až o pätinu. Skupina takisto utrpela škodu vo výške 1,8 miliardy eur v dôsledku odpisu hodnoty majetku vo svojej britskej divízii VMO2. Bez týchto jednorazových položiek by Telefónica v roku 2023 zaznamenala čistý zisk vo výške 2,37 miliardy eur.

Tržby skupiny vlani vzrástli o 1,6 % na 40,65 miliardy eur. Španielsko sa na príjmoch podieľalo 27 percentami, nasledovala Brazília (21 %) a Nemecko (18 %).

V rámci rozsiahlej reštrukturalizácie oznámenej v roku 2019 sa Telefónica zamerala na kľúčové trhy v Brazílii, Veľkej Británii, Nemecku a Španielsku, kde predpokladá väčšie šance na dlhodobý udržateľný rast.