Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Telenor sa v 1. kvartáli prepadol do straty pre odpisy v Mjanmarsku

Telenor logo Foto: TASR/AP

Počet nových predplatiteľov mobilných služieb Telenoru v Mjanmarsku pritom v priebehu 1. štvrťroka vzrástol o 2 milióny na 18,2 milióna klientov.

Oslo 4. mája (TASR) - Nórska telekomunikačná spoločnosť Telenor sa v 1. štvrťroku 2021 prepadla do hlbokej straty po tom, ako zaúčtovala veľké odpisy z hodnoty svojej mjanmarskej divízie pre zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu a situáciu v oblasti ľudských práv v tejto krajine.

Telenor v utorok oznámil, že za prvé tri mesiace roka vykázal čistú stratu 3,89 miliardy nórskych korún (388,38 milióna eur) v porovnaní s minuloročným ziskom 698 miliónov NOK. Tento výsledok odráža predovšetkým odpisy mjanmarského Telenoru vo výške 6,5 miliardy NOK. Upravený zisk pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) klesol medziročne o 8 % na 13,02 miliardy NOK zo 14,11 miliardy NOK vlani. Tržby sa v 1. kvartáli znížili na 28,87 miliardy NOK z 30,95 miliardy NOK.

Pokiaľ ide o budúcnosť, spoločnosť poznamenala, že vzhľadom na neistotu vylúčila Mjanmarsko z vyhliadok. Za celý rok 2021 tak s výnimkou Mjanmarska očakáva, že EBITDA zostane na úrovni roku 2020. A hoci naďalej zostáva v Mjanmarsku, podnikanie v tejto ázijskej krajine, v ktorej pôsobí od roku 2014, je prísne limitované po vojenskom prevrate 1. februára.

Počet nových predplatiteľov mobilných služieb Telenoru v Mjanmarsku pritom v priebehu 1. štvrťroka vzrástol o 2 milióny na 18,2 milióna klientov. Nový režim však zaviedol sieťové obmedzenia pre všetkých operátorov a 15. marca nariadil celoštátne zastavenie mobilných dát, ktoré odvtedy znížilo Telenoru výnosy z prevádzky v krajine na polovicu, uviedla spoločnosť.

Telenor má 187 miliónov zákazníkov v deviatich krajinách v Európe a Ázii. Minulý mesiac oznámil plány na zlúčenie svojej malajzijskej divízie s konkurenčnou spoločnosťou Axiata v snahe stať sa novým lídrom na trhu.

(1 EUR = 10,0160 NOK)