Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Tempo rastu aktivity v čínskom priemysle sa v decembri zrýchlilo

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Index sa pohybuje nad 50-bodovou hranicou, ktorá oddeľuje pokles aktivity od jej rastu.

Peking 31. decembra (TASR) - Tempo rastu aktivity v čínskom priemysle sa v decembri nečakane zrýchlilo. Hlavným dôvodom bol pokles cien komodít, ktorý prevážil nad sporadickými uzatvoreniami pre výskyt nákazy novým koronavírusom.

Index nákupných manažérov (PMI) v decembri stúpol na 50,3 bodu z 50,1 bodu v novembri, uviedol čínsky štatistický úrad. Index sa pohybuje nad 50-bodovou hranicou, ktorá oddeľuje pokles aktivity od jej rastu. Analytici počítali s miernym poklesom PMI na 50 bodov.

"Vďaka zintenzívneniu snáh o stabilizáciu ekonomiky, ako napríklad zabezpečenie dodávok a stabilizácia cien, sa ceny niektorých komodít výrazne znížili a cenové tlaky na firmy sa uvoľnili," uviedol štatistik Čao Čching-che.

Výrobná aktivita sa vrátila k expanzii v novembri po siedmich mesiacoch kontrakcie spôsobenej nedostatkom elektriny a vysokými cenami surovín.

PMI pre nevýrobný sektor si v decembri polepšil o 0,4 bodu na 52,7 bodu z 53,3 bodu. A zložený PMI, ktorý zahŕňa priemysel aj služby, stagnoval na 52,2 bodu.