Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Tempo rastu cien tovarov dovážaných do USA sa nečakane zrýchlilo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hlavným dôvodom prekvapivého vývoja bolo prudké zdraženie dovozu pohonných látok. Ich ceny medzimesačne stúpli o 0,6 % po páde o 3,7 % v novembri.

Washington 13. januára (TASR) - Tempo rastu cien tovarov dovážaných do USA sa na konci minulého roka prekvapivo zrýchlilo. Importné ceny v decembri medziročne stúpli o 3,5 %, uviedlo americké ministerstvo práce. Ekonómovia počítali so znížením ich rastu na 2,2 % z 2,7 % v novembri.

Tempo rastu dovozných cien sa predtým kontinuálne spomaľovalo osem mesiacov po sebe z 13 % v marci 2022. V medzimesačnom porovnaní importné ceny vzrástli o 0,4 % po znížení o 0,7 % v novembri, pričom ekonómovia očakávali, že klesnú o 0,9 %.

Hlavným dôvodom prekvapivého vývoja bolo prudké zdraženie dovozu pohonných látok. Ich ceny medzimesačne stúpli o 0,6 % po páde o 3,7 % v novembri. Ceny importovaných potravín sa zvýšili o 0,4 %.

Bez započítania pohonných látok a potravín dovozné ceny vzrástli o 0,4 % (v novembri: -0,6 %) a zaznamenali prvé medzimesačné zvýšenie od apríla 2022.

Exportné ceny v decembri medziročne stúpli o 5 % po +6,1 % v novembri a zaznamenali najslabší nárast od januára 2021.