Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Tempo rastu ekonomiky eurozóny v 3. kvartáli stagnovalo

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V medziročnom porovnaní ekonomika eurozóny v 3. kvartáli na sezónne upravenej báze expandovala o 1,2 %, nie o 1,1 %, ako pôvodne predpokladal Eurostat, po náraste o 1,2 % v 2. štvrťroku.

Luxemburg 14. novembra (TASR) - Tempo expanzie ekonomiky eurozóny v 3. kvartáli stagnovalo a rast zamestnanosti sa spomalil.

Hrubý domáci produkt (HDP) regiónu za tri mesiace od júla do septembra 2019 medzikvartálne na sezónne upravenej báze stúpol o 0,2 % rovnako ako v predchádzajúcom štvrťroku, uviedol európsky štatistický úrad Eurostat a potvrdil svoj prvý odhad. V celej Európskej únii (EÚ) sa HDP zvýšil o 0,3 % po náraste o 0,2 %.

V medziročnom porovnaní ekonomika eurozóny v 3. kvartáli na sezónne upravenej báze expandovala o 1,2 %, nie o 1,1 %, ako pôvodne predpokladal Eurostat, po náraste o 1,2 % v 2. štvrťroku. Ekonomika EÚ si medziročne polepšila o 1,3 % (revízia z +1,4 %) po +1,4 % v predchádzajúcom štvrťroku.

Zamestnanosť v eurozóne aj v EÚ sa v 3. štvrťroku v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom zvýšila o 0,1 % po náraste o 0,2 % respektíve o 0,3 % v predchádzajúcich troch mesiacoch.

V medziročnom porovnaní zamestnanosť stúpla v eurozóne o 1 % a v EÚ o 0,9 % po +1,2 % respektíve +1,0 % v 2. kvartáli.