Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Tempo rastu inflácie vo Francúzsku sa v marci zrýchlilo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Harmonizovaný index spotrebiteľských cien vo Francúzsku vzrástol v marci medziročne o 1,4 % a medzimesačne o 0,7 %.

Paríž 15. apríla (TASR) - Tempo rastu inflácie vo Francúzsku sa v marci podľa očakávania zrýchlilo na ročné maximum. Prispelo k tomu výrazné oživenie cien energií aj zvýšenie cien služieb. Ukázali to vo štvrtok spresnené údaje štatistického úradu INSEE.

Podľa spresnených údajov sa index spotrebiteľských cien (CPI) v druhej najväčšej ekonomike eurozóny v marci zvýšil medziročne o 1,1 % po náraste o 0,6 % vo februári.

Marcová miera inflácie je najvyššia od februára 2020 a zhoduje sa s predbežným odhadom.

K zrýchleniu medziročnej inflácie podľa INSEE prispel najmä väčší nárast cien služieb o 1,1 % po zvýšení o 0,8 % vo februári. A tiež oživenie cien energií, ktoré stúpli o 4,7 % po poklese o 1,6 % mesiac predtým. Mierne sa zrýchlil aj rast cien potravín na 0,9 % z 0,8 % v dôsledku výrazného zdraženia čerstvej zeleniny o 6,3 % (o 2,4 % vo februári). Zároveň sa zmiernil pokles cien priemyselných výrobkov na 0,2 % z 0,4 %.

V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny vo Francúzsku po februárovej stagnácii v marci ožili a vzrástli o 0,6 %, najviac od marca 2019 tak, ako to naznačil predbežný odhad.

Harmonizovaný index spotrebiteľských cien vo Francúzsku vzrástol v marci medziročne o 1,4 % a medzimesačne o 0,7 %.