Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Tempo rastu spotrebiteľských cien v Nemecku sa v máji zrýchlilo

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Bundesbanka znížila tiež svoj odhad hospodárskeho rastu v tomto roku na 1,9 % zo 4,2 % v predchádzajúcej prognóze.

Wiesbaden 14. júna (TASR) - Tempo rastu spotrebiteľských cien v Nemecku sa v máji zrýchlilo a tesne sa priblížilo k hranici 8 %, tak ako to naznačil predbežný odhad. Prispelo k tomu najmä zdraženie energií. TASR o tom informuje na základe spresnených údajov, ktoré v utorok zverejnil spolkový štatistický úrad Destatis.

Podľa nich sa index spotrebiteľských cien (CPI) v najväčšej európskej ekonomike v máji zvýšil medziročne o 7,9 % po náraste o 7,4 % v apríli.

Májová miera inflácie je najvyššia od znovuzjednotenia Nemecka a tiež od zimy 1973/1974. Prispelo k tomu najmä zrýchlenie rastu cien energií (na 38,3 % z aprílových 35,3 %) a potravín (na 11,1 % z 8,6 %). Prudko stúpli aj ceny energetických produktov, najmä vykurovacieho oleja (94,8 %), motorových palív (41 %) a zemného plynu (55,2 %), čo odrážalo vplyv ruskej invázie na Ukrajinu. Zvýšili sa aj náklady na služby, o 2,9 %, čo viedlo k nárastu cien nájomného o 1,7 %.

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Nemecku v máji zvýšili o 0,9 %, čo je mierne zrýchlenie po ich náraste o 0,8 % v apríli.

Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, v prípade Nemecka v máji medziročne vzrástol o 8,7 % a medzimesačne o 1,1 %.

Nemecká centrálna banka Bundesbank minulý týždeň varovala, že priemerná miera inflácie sa v roku 2022 vyšplhá na 7,1 %, čo je výrazne nad jej predchádzajúcim odhadom z decembra, keď očakávala, že dosiahne 3,6 %. Bundesbank dodala, že vyššie ceny by mali zotrvať aj v budúcom roku, pričom jej prognóza inflácie na rok 2023 je teraz na úrovni 4,5 % namiesto 2,2 %.

Bundesbanka znížila tiež svoj odhad hospodárskeho rastu v tomto roku na 1,9 % zo 4,2 % v predchádzajúcej prognóze.