Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Šéf agrorezortu dal preveriť, či firma Rimanec dostala podporu právom

Na snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan. Foto: TASR - Jakub Kotian

Uviedol to pre TASR odbor komunikácie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v reakcii na vyjadrenia mimoparlamentnej opozičnej strany Hlas-SD.

Bratislava 28. decembra (TASR) – Agrominister Samuel Vlčan (nominant OĽANO) dal preveriť, či podpora firme Rimanec, v ktorej pôsobil rezortný štátny tajomník Milan Kyseľ, bola vyplatená v zmysle stanovených podmienok.

MPRV SR priblížilo, že pripravilo mimoriadnu podporu pre všetkých registrovaných chovateľov ošípaných na zmiernenie negatívnych vplyvov pandémie afrického moru ošípaných (AMO). "Ministerstvo smerovalo pomoc aj k našim menším a stredným domácim farmárom s cieľom podporiť decentralizáciu chovu ošípaných. Ten je v súčasnosti koncentrovaný vo veľkochovoch zahraničných, predovšetkým dánskych firiem, čo predstavuje pri šírení AMO vysoké riziko," vysvetlilo agroministerstvo.

Nedávno sa to podľa MPRV ukázalo v Jesenskom pri Rimavskej Sobote, kde štát musel platiť likvidáciu 24.000 ošípaných. "Podporu malých a stredných farmárov považujeme za dôležitý krok k budovaniu vyššej potravinovej sebestačnosti Slovenska, na rozdiel od strany Hlas-SD, ktorá aj v tomto prípade obhajuje záujmy zahraničných veľkofariem," podčiarkol odbor komunikácie MPRV.

Z uvedených dôvodov bola podľa MPRV pomoc smerovaná na farmu, nie na kusy chovaných ošípaných. "Podpora bola vypočítaná automaticky na základe vzorca, ktorý sme pripravili v spolupráci s Národným poľnohospodárskym a potravinárskym centrom tak, aby bola odbúraná možnosť subjektívne vstupovať do rozhodovania o výške podpory," priblížil agrorezort.

Hlavným kritériom na výpočet výšky pomoci podľa MPRV bolo pásmo zasiahnutia africkým morom ošípaných, v ktorom sa farma nachádza, vplyv ochorenia COVID-19, počet fariem chovateľa a podiel produkcie umiestnený na slovenskom trhu.

Archívna snímka.
Foto: TASR/AP


"Aby sme predišli akýmkoľvek pochybnostiam, minister (pôdohospodárstva) Samuel Vlčan (dal preveriť, či podpora firme Rimanec bola vyplatená v zmysle stanovených podmienok," dodalo MPRV s tým, že podpora pokryla 70 % chovaných ošípaných na Slovensku.

Patrícia Medveď Macíková, hovorkyňa strany Hlas-SD, informovala, že podľa medializovaných informácií MPRV pod vedením ministra OĽANO Samuela Vlčana a štátneho tajomníka Milana Kyseľa vyplatilo firme Rimanec, v ktorej pôsobil až do júna 2021 ako konateľ práve Milan Kyseľ, rekordných 4500 eur na ošípanú. Na dotácie upozornil portál poľnoinfo.sk.

SPPK je rozhorčená zo spôsobu a výšky podpory niektorých chovateľov ošípaných


Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) s veľkým rozhorčením prijala informácie, akým spôsobom bola vypísaná podpora a následne priznaná výška honoráru pre niektorých chovateľov ošípaných. Uviedla to Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK, v súvislosti s utorkovými (28. 12.) vyjadreniami opozičnej mimoparlamentnej strany Hlas-SD o podpore chovu ošípaných firme, v ktorej ako konateľ pôsobil štátny tajomník MPRV Milan Kyseľ.

Pripomenula, že od 22. novembra do 1. decembra mohli chovatelia ošípaných vyplniť dotazník Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra, na základe ktorého mohli dostať finančnú podporu na zmiernenie následkov afrického moru ošípaných (AMO) v roku 2021. Celkovo boli prerozdelené 2 milióny eur.

Zdôraznila, že SPPK o pripravovanom dotazníku nemala žiadne informácie. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR túto formu podpory s SPPK, ako s najväčšou agropotravinárskou samosprávou v SR, nijako nekonzultovalo. SPPK sa o nej dozvedela až na konci roka, a to z médií a od chovateľov ošípaných, uvidela komora.

Podčiarkla, že spôsob zverejnenia, krátkosť času na vyplnenie dotazníka, zvláštne nastavený spôsob výpočtu odmeny a aj samotná výška odmeny za vyplnenie dotazníka pre niektorých chovateľov ošípaných je v období vysokých nárokov na transparentnosť pri prideľovaní podpôr v poľnohospodárstve obzvlášť zarážajúca.

"Ešte ani nedoznela posledná veľká kauza korupcie na Pôdohospodárskej platobnej agentúre a už sa nám tu vytvárajú nové cestičky a spôsoby na iné, veľmi zarážajúce a podozrivé praktiky," uviedol predseda SPPK Emil Macho.

Hovorkyňa poznamenala, že chovateľom ošípaných je aj podpredseda SPPK Miroslav Štefček. Podľa neho v tak kritickom období, keď pre AMO sú chovatelia povinní likvidovať tisícky zvierat z postihnutých už aj veľkých profesionálnych chovov, je základ, aby o dvojmiliónovej podpore vedeli všetci chovatelia.

SPPK podľa Holéciovej dôrazne žiada vedenie MPRV o vysvetlenie celého pozadia podpory pre chovateľov ošípaných. Medializované informácie totiž naznačujú, že výzva mohla byť na mieru ušitá práve pre vybraný okruh chovateľov. Podľa výkonného podpredsedu SPPK Andreja Gajdoša je nevyhnutné aj to, aby MPRV adekvátne zdôvodnilo rozdiely vo výške podpory pre jednotlivých chovateľov ošípaných. Jeden chovateľ dostal 4500 eur na jednu ošípanú a iný chovateľ len necelých 40 eur, pričom obaja chovajú zvieratá v rizikovej oblasti výskytu AMO.

Patrícia Medveď Macíková, hovorkyňa Hlas-SD, v utorok 28. decembra informovala, že podľa medializovaných informácií MPRV vyplatilo firme Rimanec, v ktorej pôsobil až do júna 2021 ako konateľ práve Milan Kyseľ, rekordných 4500 eur na ošípanú. Na dotácie upozornil portál poľnoinfo.sk.

Odbor komunikácie MPRV SR v reakcii na vyjadrenia strany Hlas-SD pre TASR uviedlo, že agrominister Samuel Vlčan (nominant OĽANO) už dal preveriť, či podpora firme Rimanec, v ktorej pôsobil štátny tajomník Milan Kyseľ, bola vyplatená v zmysle stanovených podmienok. Podpora pre chovateľov ošípaných bola podľa MPRV pomoc smerovaná na farmu, nie na kusy chovaných ošípaných.

"Podpora bola vypočítaná automaticky na základe vzorca, ktorý sme pripravili v spolupráci s NPPC tak, aby bola odbúraná možnosť subjektívne vstupovať do rozhodovania o výške podpory," priblížil agrorezort.