Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

O štátnu pomoc za apríl sa dá žiadať do konca júna

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prvú pomoc zamestnancom, podnikateľom a živnostníkom pri znižovaní negatívnych dosahov vyplývajúcich z aktuálnych mimoriadnych opatrení schválila 31. marca vláda.

Bratislava 4. júna (TASR) – Zamestnávatelia môžu žiadať o štátny príspevok z projektu Prvá pomoc za apríl z opatrení 1. a 3. až do konca júna. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR posunutím termínu o jeden mesiac vyšlo v ústrety zamestnávateľom, ktorí o príspevky nestihli požiadať včas.

"Zamestnávatelia, ktorí nestihli podať žiadosti a výkazy za apríl do konca mája, ich môžu úradom práce, sociálnych vecí a rodiny zaslať do 30. júna. Predĺžený termín sa týka opatrení 1, 3A a 3B., uviedlo vo štvrtok MPSVR. Aprílové výkazy sú opäť dostupné na stránke www.pomahameludom.sk.

Úrady práce už prijímajú aj žiadosti a výkazy za mesiac máj. Aj v tomto prípade ministerstvo zamestnávateľom predĺžilo termín o jeden mesiac. Májové žiadosti a výkazy v rámci opatrenia 1, 3A a 3B je teda potrebné zaslať najneskôr do 31. júla. "Na doplnenie uvádzame, že posuny termínov sa opatrení 2, 4 a 5 netýkajú, pretože tam nevzniká potreba spracovať mzdy za zamestnancov za predchádzajúci mesiac," dodal rezort.

Prvú pomoc zamestnancom, podnikateľom a živnostníkom pri znižovaní negatívnych dosahov vyplývajúcich z aktuálnych mimoriadnych opatrení schválila 31. marca vláda. MPSVR následne pripravilo projekt na podporu udržania zamestnanosti, aby podporilo zachovanie pracovných miest a podnikanie samostatne zárobkovo činných osôb v čase pandémie nového koronavírusu. Všetky potrebné informácie nájdu záujemcovia na www.pomahameludom.sk.