Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Terminál na skvapalnený zemný plyn v Dunkirku zmenil akcionárov

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Investičná skupina IPM pozostáva z londýnsko-bratislavskej InfraPartners Management LLP a z juhokórejskej InfraPartners Management Korea Co. Ltd.

Bratislava 2. novembra (TASR) - Jeden z najväčších európskych terminálov pre dovoz skvapalneného zemného plynu (LNG) v Dunkirku v severnom Francúzsku zmenil koncom októbra akcionársku štruktúru. Novým akcionárom sa po finančnom uzatvorení transakcie stala globálna správcovská a poradenská spoločnosť IPM Group, ktorá kúpila 39,24 % spoločnosti Dunkerque LNG SAS.

Investičná skupina IPM pozostáva z londýnsko-bratislavskej InfraPartners Management LLP (IPM), ktorej väčšina tímu sídli v Bratislave, a z juhokórejskej InfraPartners Management Korea Co. Ltd. Akvizíciu uskutočnila v mene konzorcia kórejských investorov v spolupráci so spoločnosťou Samsung Asset Management Co. Ltd. Predpokladá sa, že pôjde o najväčšiu európsku transakciu roka v oblasti infraštruktúry.

Ďalší podiel v Dunkerque LNG SAS vo výške 35,76 % kúpila skupina investorov vedená plynárenským gigantom Fluxys, ktorý už v termináli vlastnil 25 % podiel. Fluxys doplňujúci podiel kupoval v konzorciu s AXA Investment Managers - Real Assets, ktorá zastupovala svojich klientov, a Crédit Agricole Assurances.

Predávajúcim boli v oboch prípadoch firmy EDF a Total. Agregovaná podniková hodnota za celý podiel v rámci oboch transakcií dosiahla 2,4 miliardy eur.

Marián Boček zo skupiny IPM vyzdvihol, že predaj podielov spoločností EDF a Total v termináli prilákal niektorých z najznámejších hráčov v sektore financovania infraštruktúry. Podľa neho terminál v Dunkirku je dôležitá súčasť európskej energetickej infraštruktúry. Vďaka svojmu napojeniu na viaceré európske krajiny má veľký potenciál, takže predaj podielov prilákal viacerých najznámejších hráčov v sektore financovania infraštruktúry. "Sme radi, že spoločnými silami sa našim tímom z Londýna, Bratislavy a Soulu podarilo uspieť voči veľkým svetovým hráčom a úspešne zrealizovať takú významnú transakciu. Tento tender je dôkazom toho, že svetový obchod sa dá robiť aj zo Slovenska," informovala TASR spoločnosť IPM.