Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Tesco zhoršilo odhad zisku v tomto roku

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Redukcia dividend o 75 % je podľa niektorých analytikov príliš tvrdá, ale na druhej strane poskytne reťazcu väčšiu flexibilitu a umožní mu znížiť ceny tovarov.

Londýn 29. augusta (TASR) - Britský maloobchodný reťazec Tesco dnes zhoršil svoj odhad zisku v tomto roku a oznámil, že zredukuje aj dividendy pre akcionárov o 75 %. Dôvodom je tlak konkurencie a čoraz ťažšie podmienky na trhu. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Najväčší maloobchodný reťazec v Británii tak najnovšie očakáva vo finančnom roku 2014/2015 prevádzkový zisk v rozmedzí 2,4 až 2,5 miliardy libier, namiesto pôvodných 3,3 miliardy GBP (4,15 miliardy eur).

Tesco už v júli upozornilo, že jeho výsledky budú slabšie. Vedenie reťazca dnes zároveň oznámilo, že už od 1. septembra, teda o mesiac skôr, nastúpi do funkcie generálneho riaditeľa Dave Lewis, ktorý vystrieda Philipa Clarka. Clarkovi sa totiž nepodarilo zlepšiť hospodárske výsledky a Tesco začínajú vytláčať z trhu lacnejšie konkurenčné reťazce.

Redukcia dividend o 75 % je podľa niektorých analytikov príliš tvrdá, ale na druhej strane poskytne reťazcu väčšiu flexibilitu a umožní mu znížiť ceny tovarov.

Tesco, ktoré je najväčším súkromným zamestnávateľom v Británii, poskytuje prácu viac ako 500.000 ľuďom, a tretím najväčším maloobchodným predajcom na svete, začalo v uplynulých rokoch strácať vedúce postavenie na kľúčovom domácom trhu. V roku 2012 vydal Clarke prvé varovanie pred slabším ziskom a druhýkrát zhoršil odhad zisku v júli tohto roka.

Najnovšie údaje z britského maloobchodu signalizujú, že Tesco naďalej stráca pozíciu, a to priam alarmujúcim tempom, a nielen na domácom, ale aj na globálnom trhu. Podľa predbežných odhadov sa tržby Tesca za 12 týždňov do 17. augusta znížili medziročne o 4 %. A jeho podiel na trhu klesol na 28,8 % z 30,7 % v marci 2011, keď sa Clarke stal generálnym riaditeľom reťazca.