Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Tesla dosiahla rekordné kvartálne aj celoročné dodávky

Na archívnej snímke z 5. apríla 2021 elektromobil Tesla sa nabíja na stanici v americkom meste Topeka. Foto: TASR/AP

Automobilka zároveň informovala, že vlani dodala na trh 911.208 vozidiel Modelu 3 a Modelu Y a 24.964 drahších vozidiel Model S a Model X.

Austin 3. januára (TASR) - Americký výrobca elektrických áut Tesla oznámil za 4. kvartál minulého roka rekordný objem dodávok a rekord vykázala firma aj za celý rok, keď na trh dodala takmer milión vozidiel. Prispela k tomu najmä produkcia v Číne, ktorú Tesla zvýšila napriek pokračujúcim problémom s dodávkami čipov. V obidvoch prípadoch tak automobilka vysoko prekonala očakávania.

Za 4. kvartál minulého roka dodala Tesla na trh 308.600 vozidiel. To je zhruba o 70 % viac než v rovnakom období pred rokom a o takmer 30 % viac než v 3. štvrťroku. Analytici očakávali, že dodávky za obdobie október až december dosiahnu 263.026 áut.

Posledný štvrťrok sa tak výrazne podpísal pod vývoj dodávok za celý rok 2021. Dosiahli 936.172 áut, o 87 % viac než v roku 2020. Automobilka zároveň informovala, že vlani dodala na trh 911.208 vozidiel Modelu 3 a Modelu Y a 24.964 drahších vozidiel Model S a Model X.

Firma tak vysoko prekročila vlastný cieľ. V januári minulého roka si totiž stanovila, že v najbližších rokoch plánuje každý rok zvýšiť dodávky zhruba o 50 %, informovala agentúra AFP.

Gene Munster zo spoločnosti Loup Ventures očakáva, že v tomto roku zvýši Tesla dodávky na 1,3 milióna vozidiel, napriek pokračujúcim problémom v dodávateľskom reťazci, ako aj vo výrobe vo vo svojich nových závodoch. Finančný riaditeľ Tesly Zachary Kirkhorn však ešte v októbri uviedol, že je ťažké odhadnúť, ako rýchlo bude firma schopná zvýšiť produkciu v nových závodoch v Texase a Berlíne, ktoré budú mať nové technológie a nové tímy.