Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Tesla po modernizácii závodu v Šanghaji zvýšila produkciu aj predaj

Na archívnej snímke osobné automobily parkujú pred závodom spoločnosti Tesla. Foto: TASR/AP

Tesla skrátila tiež čakaciu dobu na dodanie svojich dvoch najpredávanejších modelov v Číne na maximálne 14 týždňov.

Šanghaj 8. septembra (TASR) - Americký výrobca elektromobilov Tesla predal v auguste 76.965 vozidiel vyrobených v Číne. To je takmer trojnásobok v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom, pretože po modernizácii závodu v Šanghaji sa výrazne zvýšila jeho produkcia aj dodávky. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Americká automobilka vyviezla minulý mesiac z Číny 42.463 Modelov 3 a Modelov Y, uviedlo čínske združenie výrobcov osobných automobilov (CPCA). V júli predala 28.217 vozidiel a vyviezla 19.756 vozidiel vyrobených v Číne.

Po plánovanej modernizácii, pre ktorú v júli prerušila väčšinu výroby, Tesla v auguste zvýšila produkciu v závode v Šanghaji aj napriek obmedzeniam spojeným s ochorením COVID-19 a vlnám horúčav, ktoré zasiahli jej dodávateľov v regióne.

Závod Yibin, výrobcu batérií CATL, ktorý dodáva batériové články hlavne Tesle Shanghai, musel v polovici augusta zavrieť časť svojich prevádzok v dôsledku obmedzenia dodávok elektriny.

Nárast produkcie umožnil Tesle urýchliť dodávky elektromobilov Model 3 a Model Y zákazníkom najmä v Číne, kde čelí väčšej konkurencii miestnych rivalov.

Tesla skrátila tiež čakaciu dobu na dodanie svojich dvoch najpredávanejších modelov v Číne na maximálne 14 týždňov.

Celkový predaj osobných áut v Číne v auguste vyskočil o 28,4 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom na 1,9 milióna kusov, uviedlo CPCA.