Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Tesla sa stala súčasťou indexu S&P 500, akcie klesli zhruba o 5 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Boli to práve akcie Tesly, ktoré v prvý deň v S&P 500 ťahali index smerom nadol. Po začatí obchodovania klesol S&P 500 približne o 1,2 %.

New York 21. decembra (TASR) - Akcie amerického výrobcu elektrických áut Tesla zaznamenali po debute firmy v prestížnom indexe S&P 500 výrazný pokles. Z pôvodne rekordnej hodnoty ich stiahli nadol obavy trhov z rýchlo sa šíriaceho nového kmeňa koronavírusu v Británii.

Akcie Tesly zaznamenali zhruba pol hodinu po otvorení trhov pokles približne o 5 % na 659,99 USD (542,18 eura). Boli to práve akcie Tesly, ktoré v prvý deň v S&P 500 ťahali index smerom nadol. Po začatí obchodovania klesol S&P 500 približne o 1,2 %.

Vstup Tesly do prestížneho indexu oznámili v polovici novembra a ihneď na to vyskočili akcie spoločnosti o viac než 10 %. Od oznámenia zaznamenali rast približne o 70 % a od začiatku roka rast predstavoval závratných zhruba 700 %.

Šancu na zaradenie do indexu si firma vypracovala už v lete, keď oznámila výsledky za 2. kvartál. Dosiahla zisk štvrtý kvartál po sebe, a práve to jej vytvorilo priestor na zaradenie do indexu. Následne koncom októbra oznámila ešte vyšší zisk za 3. kvartál.