Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Tesla údajne zvažuje výstavbu továrne v Španielsku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Španielsko je druhým najväčším výrobcom automobilov v Európe.

Madrid 8. júna (TASR) - Americký výrobca elektromobilov Tesla rokuje s predstaviteľmi regionálnej vlády v španielskej Valencii o investícii do automobilového priemyslu. Uviedol to zdroj blízky rokovaniam, ktorý nechcel byť menovaný. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Hovorca regionálnej vlády pre Reuters povedal, že sa uskutočnili stretnutia a rozhovory s neidentifikovanou spoločnosťou o "veľkej automobilovej investícii", ale odmietol poskytnúť ďalšie podrobnosti s odvolaním sa na dôvernosť rokovaní.

Španielske hospodárske noviny Cinco Días s odvolaním sa na svoje zdroje uviedli, že investíciou má byť továreň na automobily a jej výška by mohla dosiahnuť 4,5 miliardy eur. Separátny zdroj potvrdil, že dotknutou spoločnosťou je Tesla.

Regionálna vláda vo Valencii vo vyhlásení poprela, že by uzavrela dohodu s Teslou. Americká automobilka zatiaľ neodpovedala na žiadosť o komentár a centrálna vláda v Madride to odmietla komentovať.

Španielsko je druhým najväčším výrobcom automobilov v Európe. Madrid využíva fondy Európskej únie na obnovu po pandémii ochorenia COVID-19 na prilákanie firiem, aby investovali do výroby batérií aj elektrických vozidiel. EÚ totiž plánuje ukončiť výrobu áut so spaľovacími motormi do roku 2035.

Nemecká automobilová skupina Volkswagen vlani oznámila, že investuje 10 miliárd eur do výstavby závodu na batérie s kapacitou 40 gigawatthodín (GWh) v meste Sagunto, pričom výroba by sa mala spustiť do roku 2026.

Vo Valencii má svoj závod aj americká automobilka Ford, ktorá tam plánuje začať vyrábať elektrické vozidlá.

V súčasnosti má Tesla v Európe len jednu továreň na výrobu automobilov, v nemeckej spolkovej krajine Brandenbursko. Tá je pritom rozhodujúca pre deklarovanú ambíciu generálneho riaditeľa Tesly Elona Muska poraziť lídra na európskom trhu - Volkswagen.

Nemecká továreň Tesly bola postavená minulý rok a do februára 2023 vyrábala 4000 áut týždenne, uviedla spoločnosť.

Musk v máji povedal, že automobilka pravdepodobne vyberie miesto pre novú továreň do konca tohto roka bez toho, aby spomenul, kde to bude.

V máji sa Musk zúčastnil na investičnom samite "Choose France" vo Versailles neďaleko Paríža, kde sa stretol s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Povedal pritom, že je presvedčený, že Tesla v budúcnosti urobí "významné investície" vo Francúzsku.

Tesla sa doteraz nezmienila o plánoch investovať v Španielsku. Minulý rok však Musk vo svojom tweete navrhol, aby Španielsko postavilo masívne solárne pole, ktoré by mohlo "poháňať celú Európu".