Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

ŽSR nebudú zabezpečovať hromadné testovanie vo vlastnej réžii

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Firmy, ktoré zamestnávajú viac ako 4000 ľudí, môžu otestovať zamestnancov na ochorenie COVID-19 vo vlastnej réžii.

Bratislava 28. októbra (TASR) – Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) nebudú zabezpečovať hromadné testovanie zamestnancov na ochorenie COVID-19 vo vlastnej réžii. Majú totiž pracoviská s celoslovenskou pôsobnosťou a nie je v možnostiach spoločnosti pokryť celé územie SR. Pre TASR to uviedla hovorkyňa ŽSR Ria Feik Achbergerová.

Firmy, ktoré zamestnávajú viac ako 4000 ľudí, môžu otestovať zamestnancov na ochorenie COVID-19 vo vlastnej réžii. Štát im na účely hromadného firemného testovania poskytne antigénové testy, registračné formuláre, certifikáty a príslušníka Ozbrojených síl (OS) SR, ktorý bude na priebeh testovania dohliadať. Rovnaké podmienky platia aj pre skupiny firiem, ktoré v jednom areáli môžu zriadiť spoločné odberné miesto s účasťou aspoň 4000 zamestnancov. Vyplýva to z informácií na vládnom webe somzodpovedny.sk.

Hovorkyňa ŽSR zároveň zdôraznila, že v spoločnosti pravidelne zasadá krízový štáb. Plošné testovanie môže mať dosah na personálne zabezpečenie železničnej dopravnej prevádzky. Železnice preto vydali interné postupy k zabezpečeniu vlakovej dopravy pri nedostatku dopravných zamestnancov počas núdzovej situácie.

Súčasne hovorkyňa poznamenala, že pri testovaní ide o individuálne rozhodnutie zamestnancov, ktoré ŽSR rešpektujú a podľa rozhodnutí budú prispôsobovať prevádzkové kapacity. Reagovala tiež na možnosť, ak sa zamestnanci odmietnu dať testovať. Zamestnancom v takom prípade vzniká prekážka na strane zamestnanca bez náhrady mzdy. "ŽSR dodržiavajú všetky nariadenia a usmernenia Úradu verejného zdravotníctva SR a vlády SR a svojim zamestnancom odporúčajú tieto pravidlá dodržiavať," podotkla Feik Achbergerová. Dodala, že ŽSR netestujú zamestnancov priebežne, pri podozrení kontaktujú regionálny úrad verejného zdravotníctva a postupujú v zmysle odporúčaní.