Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Závod v Humennom využíva ako prvý prenajaté batériové úložisko

Ilustračná snímka. Foto: TASR Roman Hanc

Batériové úložiská energie sa v ostatnom čase rozvíjajú na celom svete.

Bratislava/Humenné 21. októbra (TASR) - Po spustení pilotného smart batériového úložiska v Senci sa slovenská prenosová sústava rozrástla aj o druhé batériové úložisko s kapacitou 432 kilowatthodín (kWh). Ako prvý na Slovensku si ho formou prenájmu zadovážil textilný závod v Humennom, ktorý sa zároveň stal prvým zákazníkom Slovenských elektrární v rámci konceptu "Energia ako služba". Informovala o tom Eva Almašiová zo spoločnosti Fuergy.

Batéria ukladá aj energiu zo solárnych panelov s výkonom 499 kW. Všetka vyrobená energia bude využitá iba pre vlastnú spotrebu tak, ako to definuje legislatíva pre lokálny zdroj. Smart riadenie zároveň zabezpečí, aby bola zelená energia využitá maximálne efektívne a bez strát. Implementovaná umelá inteligencia nabíja a vybíja batériu podľa potreby odberného miesta, ale aj celej prenosovej sústavy, čím šetrí finančné prostriedky spojené s dodávkou energie a urýchľuje návratnosť investície.

"Samotná fotovoltika nemá dostatočnú spoľahlivosť a ekonomiku, a preto iba ťažko nahradí fosílne zdroje," myslí si Radoslav Štompf, výkonný riaditeľ spoločnosti Fuergy, ktorá riešenie smart batériového úložiska vyvinula.

Batériové úložiská energie sa v ostatnom čase rozvíjajú na celom svete. Jedno z najväčších o kapacite viac ako 800 megawatthodín (MWh) plánuje postaviť spoločnosť AGL v Austrálii, viac ako 700 MWh má mať batériové úložisko v Kalifornii, ktoré začali stavať americké spoločnosti Pacific Gas & Electric a Tesla. Možnosť akumulovať vyrobenú elektrinu je dôležitá pre stabilizáciu prenosovej sústavy pri zapojení nestabilných zdrojov, ako sú fotovoltické panely alebo veterné elektrárne.