Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

T.GREGOR: Štát by mal priamo riadiť systém odborného vzdelávania

Výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor hosťom v relácii EKONOMIKA Tu a Teraz. Foto: Tablet.TV

Podľa Gregora štát zveril kompetencie stavovským a profesijným organizáciám, ktoré deklarovali, že sú schopné vybudovať systém duálneho vzdelávania, no ani po piatich rokoch nie je plne funkčný.

Bratislava 3. marca (TABLET.TV) - Duálne alebo odborné vzdelávanie je témou týchto dní. O týždeň ho bude mať jeho zákonnú úpravu na stole Národná rada SR, ktorá rozhodne o jeho definitívnej podobe. O tom, prečo je odborné vzdelávanie také dôležité, že rozdeľuje podnikateľskú sféru, sa Richard Kvasňovský v relácii EKONOMIKA Tu a Teraz rozprával s výkonným riaditeľom klubu 500 Tiborom Gregorom.

Po roku 1989 zahraniční investori v SR oceňovali úroveň stredoškolského a vysokoškolského vzdelania. Širší záber, ako v ich domovských krajinách. Za 25 rokov sme sa dostali do stavu, že tí istí investori tvrdia, že Slovensko nemá dostatok odborne pripravených pracovníkov. Podľa Gregora štát zveril kompetencie stavovským a profesijným organizáciám, ktoré deklarovali, že sú schopné vybudovať systém duálneho vzdelávania, no ani po piatich rokoch nie je plne funkčný.

"Štát, ktorý je z ústavy zodpovedný za vzdelávanie na Slovensku, musí prevziať späť kompetencie, ktoré dal stavovským organizáciám. Nebudeme mať 12 pečiatok ako v súčasnosti, ale budeme mať len jednu pečiatku. Štát by mal riadiť priamo školy, zamestnávateľov a zriaďovateľov,"
zdôraznil Gregor. Zákon o odbornom vzdelávaní by mal platiť od apríla. V súčasnosti už takmer stovka firiem deklaruje, že má záujem o duálne vzdelávanie.