Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Thajsko schválilo balík ekonomických opatrení za vyše 50 mld eur

Na snímke thajskí budhistickí mnísi s ochrannými rúškami na tvárach nosia darovanú pitnú vodu od veriacich v chráme v Bangkoku 17. apríla 2020, archívne foto. Foto: TASR/AP

Z bilióna bahtov, ktoré si vláda požičia, bude 600 miliárd bahtov určených pre verejné zdravotníctvo a rôzne úľavy, zvyšok pôjde na oživenie ekonomiky a tvorbu pracovných miest.

Bangkok 31. mája (TASR) - Thajský parlament v nedeľu schválil balík ekonomických podporných opatrení v hodnote 1,9 bilióna bahtov (53,64 miliardy eur), aby zmiernil dôsledky šírenia nového koronavírusu. Balík ešte musí schváliť horná snemovňa parlamentu, ktorá by mala zasadnúť začiatkom júna.

Návrh zahŕňa tri zákony, v rámci ktorých si vláda požičia jeden bilión bahtov a centrálna banka uvoľní ďalšie zvýhodnené úvery vo výške 900 miliárd bahtov a podporí vydávanie firemných dlhopisov. Z bilióna bahtov, ktoré si vláda požičia, bude 600 miliárd bahtov určených pre verejné zdravotníctvo a rôzne úľavy, zvyšok pôjde na oživenie ekonomiky a tvorbu pracovných miest.

Podľa agentúry Reuters balík nasleduje po sérii podporných opatrení, ktoré Thajsko zavádzalo postupne od začiatku roka, aby zmiernilo dôsledky koronakrízy pre ekonomiku smerujúcu do recesie. Centrálna banka očakáva v tomto roku prudký pokles ekonomiky, keďže pandémia výrazne zasiahla firmy aj domácnosti.

Thajsko začalo v máji postupne uvoľňovať obmedzenia a napríklad od pondelka 1. júna sa začnú otvárať rizikovejšie prevádzky, akými sú kiná či telocvične.

Krajina v nedeľu ohlásila štyri nové potvrdené prípady ochorenia Covid-19. Od januára doteraz je v Thajsku evidovaných 3081 prípadov a 57 úmrtí.

(1 EUR = 35,424 THB)