Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Thyssenkrupp vykázal za 1. štvrťrok stratu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Branislav Račko

Prispeli k tomu problémy jeho divízie Steel Europe so slabým predajom aj objednávkami.

Essen 14. februára (TASR) - Najväčší výrobca ocele v Nemecku, konglomerát Thyssenkrupp, vykázal za 1. štvrťrok finančného roka 2023/2024 stratu. Prispeli k tomu problémy jeho divízie Steel Europe so slabým predajom aj objednávkami. TASR o tom informuje na základe správ AFP a RTTNews.

Thyssenkrupp v stredu oznámil, že za tri mesiace do konca decembra 2023 zaznamenal čistú stratu 314 miliónov eur po zisku 75 miliónov eur v rovnakom období predchádzajúceho roka.

Strata na akciu dosiahla 50 centov v porovnaní so ziskom 12 centov na akciu rok predtým.

Upravený zisk pred úrokmi a zdanením (EBIT) v sledovanom období klesol na 84 miliónov eur zo 168 miliónov eur v posledných troch mesiacoch 2022.

Tieto výsledky možno pripísať slabším príjmom Steel Europe v dôsledku nižších tržieb a klesajúcim ziskom jednotlivých podnikov divízie Decarbon Technologies.

Tržby konglomerátu sa v 1. štvrťroku znížili o 9 % na 8,18 miliardy eur z 9,02 miliardy eur v predchádzajúcom roku.

Príjem objednávok klesol o 13 % na 7,97 miliardy eur z 9,18 miliardy eur, najmä v dôsledku nižších cien a slabšieho dopytu v Materials Services a Steel Europe.

Thyssenkrupp, ktorý bol kedysi symbolom nemeckej priemyselnej sily, čelí klesajúcim cenám, vysokým nákladom na energie a konkurencii ázijských rivalov, čo zasiahlo najmä jeho tradičnú oceliarsku divíziu.

Snaží sa tiež prejsť na klimaticky neutrálnu výrobu, bez spaľovania fosílnych palív, čo si vyžaduje obrovské investície.

Skupina sa pustila do veľkej reštrukturalizácie a rokuje s českým miliardárom Danielom Křetínským o potenciálnom spoločnom podniku v oceliarskom biznise.