Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

ThyssenKrupp vykázal za 2. štvrťrok stratu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prispeli k tomu najmä opisy z hodnoty jeho divízie Steel Europe, ktorá je na predaj.

Essen 11. mája (TASR) - Najväčší výrobca ocele v Nemecku, koncern ThyssenKrupp, vykázal za 2. štvrťrok finančného roka 2022/2023 stratu. Prispeli k tomu najmä opisy z hodnoty jeho divízie Steel Europe, ktorá je na predaj. TASR o tom informuje na základe správ RTTNews a Reuters.

ThyssenKrupp zaznamenal za tri mesiace do konca marca čistú stratu 223 miliónov eur v porovnaní s minuloročným ziskom 565 miliónov eur. Strata na akciu dosiahla 36 centov po vlaňajšom zisku 91 centov/akcia.

Upravený prevádzkový zisk pred úrokmi a zdanením (EBIT) za 2. štvrťrok klesol o 74 % na 205 miliónov eur z 802 miliónov eur v predchádzajúcom roku. Pod jeho pokles sa podpísali najmä vyššie náklady na suroviny a nižšie výstupné ceny Steel Europe, pričom straty z odpisov v tejto divízii dosiahli 350 miliónov eur.

Steel Europe, pre ktorú Thyssenkrupp plánuje samostatnú budúcnosť, dosiahla v 2. štvrťroku upravenú prevádzkovú stratu 14 miliónov eur po zisku 479 miliónov v rovnakom období minulého roka.

Tržby celej skupiny v sledovanom období klesli o 5 % na 10,11 miliardy eur z 10,60 miliardy eur v predchádzajúcom roku.

Celkový príjem objednávok dosiahol 10,19 miliardy eur, čo bolo o 25 % menej ako 13,6 miliardy eur v predchádzajúcom roku.

Pri pohľade do budúcnosti spoločnosť naďalej očakáva, že jej čistý zisk klesne alebo bude stagnovať. A upravený EBIT dosiahne rádovo stovky miliónov v porovnaní s minuloročnými 2,1 miliardy eur.