Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Timothy Geithner varoval Európu pred prísnymi úspornými opatreniami

Varoval tiež vysoko zadlžené krajiny, aby nerealizovali príliš prísne úsporné opatrenia na konsolidáciu rozpočtov. "Rast ekonomiky bude pravdepodobne ešte nejaký čas slabý.

Washington 20. marca (TASR) - Európa sa podľa amerického ministra financií Timothyho Geithnera nachádza len v prvých fázach dlhej a náročnej cesty k fiškálnej udržateľnosti. Varoval tiež vysoko zadlžené krajiny, aby nerealizovali príliš prísne úsporné opatrenia na konsolidáciu rozpočtov.

"Rast ekonomiky bude pravdepodobne ešte nejaký čas slabý. Cesta k fiškálnej konsolidácii by mala byť len postupná a reformy by sa mali rozfázovať na viac rokov," uvádza sa v poznámkach k pripravovanému vystúpeniu, ktorý Geithner dnes prednesie pred Výborom pre finančné služby Snemovne reprezentantov. "Ak by vlády boli nútené vždy, keď rast ekonomiky sklame, okamžite škrtať výdavky a zvyšovať dane, aby vykompenzovali dôsledky slabšieho rastu na deficity, riskovali by roztočenie negatívnej špirály úspor ničiacich rast."

Krajiny, ktoré sú v centre európskej dlhovej krízy, teda Grécko, Írsko, Španielsko, Taliansko a Portugalsko, prijali opatrenia na zníženie rozpočtových deficitov a reformy na podporu konkurencieschopnosti. Podľa Geithnera sú však fiškálne reformy len jednou časťou riešenia. Aby tieto ekonomické reformy fungovali, politici a centrálni bankári v eurozóne budú musieť veľmi pozorne namiešať mix zložený z finančnej podpory a fiškálnej konsolidácie, myslí si Geithner.

Reformy podľa Geithnera potrebujú čas a nebudú fungovať bez finančnej podpory, ktorá umožní vládam, aby sa refinancovali pri prijateľných úrokoch, a ktorá udrží úrokové sadzby v ekonomike na úrovniach, ktoré neudusia rast.