Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

TNT Express plánuje zrušiťpribližne 4000 pracovných miest

Foto: TASR/AP

Vedenie firmy chce rokovať so zamestnancami, odborovými zväzmi a ďalšími zamestnaneckými organizáciami a s ich pomocou nájsť čo najlepší možný model prepúšťania.

Amsterdam 25. marca (TASR) - Holandská zásielková spoločnosť TNT Express plánuje v rámci reštrukturalizácie zrušiť v rokoch 2013 až 2015 približne 4000 pracovných miest.

Cieľom tohto plánu je znížiť náklady a zlepšiť ziskovosť spoločnosti, ktorá čelí cenovým tlakom konkurencie a náročným podmienkach na európskom trhu v dôsledku dlhovej a hospodárskej krízy. Informovala o tom agentúra RTTNews.

TNT odhaduje, že jej náklady na reštrukturalizáciu dosiahnu 150 miliónov eur, ale mali by jej do roku 2015 pomôcť ušetriť 220 miliónov eur. Zásielková spoločnosť chce zefektívniť svoju prevádzku a zlepšiť služby.

Do roku 2015 by TNT Express chcela dosiahnuť prevádzkovú maržu na úrovni 8 % a zvýšiť svoje tržby zhruba o 2 %. Spoločnosť už vo februári oznámila, že chce predať problémové divízie v Brazílii a Číne a sústredí sa na európsku divíziu, aby zlepšila spojenie starého kontinentu so zvyškom sveta. Plánuje preto investovať do rozvoja infraštruktúry a počítačového a ďalšieho vybavenia. Celková výška investícií v období 2013 - 2015 by mala dosiahnuť približne 200 miliónov eur.

Vedenie firmy chce rokovať so zamestnancami, odborovými zväzmi a ďalšími zamestnaneckými organizáciami a s ich pomocou nájsť čo najlepší možný model prepúšťania. Firma pripomína, že podmienky na trhu sú vzhľadom na krízu v Európe náročné a vyhliadky americkej aj svetovej ekonomiky neisté. TNT Express vo februári oznámila, že v poslednom kvartáli minulého roka, ako aj za celý rok 2012 zaznamenala stratu.