Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Toky ruského plynu do EÚ cez Ukrajinu sú stabilné

Ilustračná fotka. FOTO TASR – Roman Hanc Foto: TASR - Roman Hanc

Dodávky plynu cez plynovod Nord Stream 1, ktorý vedie cez Baltické more do Nemecka, zostali v utorok na nule.

Brusel/Berlín 6. septembra (TASR) - Toky ruského plynu do Európy cez Ukrajinu boli v utorok ráno stabilné, zatiaľ čo plynovod Nord Stream 1 z Ruska do Nemecka zostal uzavretý. Toky plynu smerujúce na východ cez plynovod Jamal-Európa z Nemecka do Poľska pokračovali na nízkych úrovniach. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Dodávky plynu cez plynovod Nord Stream 1, ktorý vedie cez Baltické more do Nemecka, zostali v utorok na nule po tom, čo Rusko zrušilo sobotňajší (3. 9.) termín na obnovenie prevádzky potrubia po trojdňovej údržbe.

Cez plynovod Rusko v minulosti exportovalo približne tretinu plynu do Európy, no už pred odstávkou na údržbu minulý týždeň bežal len na 20 % kapacity.

Toky ruského plynu do Európy cez Ukrajinu zostali stabilné.

Nominácie na toky ruského plynu na Slovensko z Ukrajiny cez hraničný bod Veľké Kapušany boli v utorok približne na úrovni 36,7 milióna kubických metrov (m3) denne, čo sa oproti predchádzajúcemu dňu nezmenilo. Ukázali to údaje ukrajinského prevádzkovateľa prepravnej sústavy.

Ruský Gazprom v utorok uviedol, že v súlade s predchádzajúcim dňom odošle do Európy cez ukrajinský vstupný bod Sudža 42,4 milióna m3 plynu.

Toky plynu cez plynovod Jamal-Európa smerujúce na východ z Nemecka do Poľska v meracom bode Mallnow na nemeckých hraniciach boli podľa údajov operátora Gascade v utorok medzi 8.00 a 9.00 h tamojšieho času na úrovni 551,464 kilowatthodín za hodinu (kWh/h). Toky smerom na východ sa od začiatku septembra niekoľkokrát zastavili a obnovili.