Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

TotalEnergies predá svoj podiel v ruskom spoločnom podniku Terneftegaz

Na archívnej snímke z 5. júla 2020 ropná plošina pláva neďaleko cyperského mesta Limassol. Francúzska spoločnosť TotalEnergies a talianska Eni oznámili objav veľkého ložiska zemného plynu pri pobreží Cypru. Je to už tretí objav ložiska plynu v cyperských vodách. Foto: TASR/AP

V piatok TotalEnergies oznámil, že podiel v Terneftegaze predáva, dodal však, že tento predaj bol naplánovaný už skôr.



Paríž 26. augusta (TASR) - Francúzsky ropný koncern TotalEnergies, ktorý čelí kritike za obchodné vzťahy s ruskými firmami, oznámil, že predá svoj podiel vo firme Terneftegaz, spoločnom podniku s ruským koncernom Novatek. Podiel TotalEnergies v Terneftegaze predstavuje 49 %. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Francúzska spoločnosť sa tento týždeň dostala pod tlak po informáciách francúzskeho denníka Le Monde. Ten napísal, že Terneftegaz dodáva plynový kondenzát, z ktorého sa vyrába letecké palivo, ktoré podľa denníka smeruje na dve ruské letecké základne. Produkt tak môže byť využívaný v bojoch na Ukrajine.

V piatok TotalEnergies oznámil, že podiel v Terneftegaze predáva, dodal však, že tento predaj bol naplánovaný už skôr, než sa objavili kontroverzné informácie v Le Monde. "Žiadosť na schválenie odpredaja sme ruským úradom poslali už 8. augusta," uviedla francúzska spoločnosť s tým, že dokončenie predaja sa očakáva v septembri.