Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

TotalEnergies: Západné sankcie voči Rusku vytvárajú sivý trh s ropou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pôvodne sme mali relatívne transparentný a dobre fungujúci globálny trh s ropou. Chápem politické ciele, nemyslím si však, že sme v plnej miere docenili dôsledky, povedal šéf TotalEnergies.

Paríž 8. februára (TASR) - Západné sankcie voči Rusku vedú k vzniku paralelného trhu s ropou. Upozornil na to v stredu šéf francúzskeho energetického koncernu TotalEnergies Patrick Pouyanne. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Pôvodne sme mali relatívne transparentný a dobre fungujúci globálny trh s ropou. Chápem politické ciele, nemyslím si však, že sme v plnej miere docenili dôsledky,"
povedal Pouyanne novinárom po tom, ako firma zverejnila za rok 2022 rekordný zisk. "Jednotný ropný trh už neexistuje...všetkými týmito zákazmi vytvárame sivý trh pre ropu," dodal s tým, že Rusko je nepochybne schopné predávať svoje produkty inde.

"Zbraň, ktorú Rusko v rukách má, je možnosť znížiť objem dodávok a zvýšiť ceny," povedal šéf TotalEnergies.

Na rozdiel od BP či Shellu si francúzska firma niektoré investície v Rusku podržala. Patrí k nim aj spoločný podnik na produkciu skvapalneného zemného plynu Jamal LNG. Pouyanne dodal, že TotalEnergies nie sú jediným podnikom s takýmto kontraktom. "Sú tam aj ďalšie európske firmy," uviedol.