Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Toyota odovzdala svoj závod v Petrohrade ruskému štátu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Moskva preberá aktíva aj od ďalších svetových automobiliek, ktoré odchádzajú z Ruska v dôsledku konfliktu na Ukrajine.

Moskva 31. marca (TASR) - Japonský koncern Toyota odovzdal svoj závod v Petrohrade ruskému štátu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Rusko a Toyota v piatok oznámili, že petrohradská továreň japonskej automobilky bola odovzdaná štátnemu subjektu NAMI. Moskva preberá aktíva aj od ďalších svetových automobiliek, ktoré odchádzajú z Ruska v dôsledku konfliktu na Ukrajine.

"Výrobný závod Toyoty v Petrohrade bol prevedený na štát," uviedlo ruské ministerstvo priemyslu a obchodu.

Toyota v septembri uviedla, že zastavuje výrobu áut v Rusku z dôvodu prerušenia dodávok kľúčových materiálov a dielov.

"Toyota potvrdzuje, že dokončila prevod svojho závodu na výrobu vozidiel na NAMI s platnosťou od 31. marca 2023," uviedol japonský koncern. "Dohoda zahŕňa úplný prevod vlastníctva budov a pozemkov závodu."

Žiadna zo strán nezverejnila výšku poplatku za transakciu a Toyota odmietla poskytnúť akékoľvek ďalšie podrobnosti o dohode.

Japonský koncern vyrábal v závode, ktorý bol v prevádzke od roku 2005, modely Camry a RAV4. V roku 2021 sa v ňom vyrobilo viac než 80.000 áut.

Ruské ministerstvo priemyslu uviedlo, že pracuje na čo najskoršom obnovení výroby v závode.

NAMI, ruský Ústredný inštitút pre výskum a vývoj automobilov a motorov, už prevzal závody od spoločností Renault a Nissan.

Francúzsky Renault predal svoj väčšinový podiel v ruskej automobilke Avtovaz údajne len za jeden rubeľ, ale so 6-ročnou opciou na jeho spätné odkúpenie. NAMI zaplatil za aktíva Nissanu 1 euro.