Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Toyota opätovne znížila plán globálnej výroby na mesiac jún

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V súčasnosti ešte automobilka počíta s tým, že za tento rok vyrobí 9,7 milióna vozidiel.

Tokio 27. mája (TASR) - Japonská automobilka Toyota znížila v piatok objem celosvetovej produkcie plánovaný na jún. Urobila tak iba tri dni po tom, ako plánovanú redukciu zverejnila prvýkrát. Zároveň naznačila, že nevylučuje zníženie objemu produkcie aj za celý obchodný rok. Dôvodom sú problémy v dodávateľskom reťazci a lockdown v čínskom veľkomeste Šanghaj. Informuje o tom agentúra Reuters.

Najväčšia japonská automobilka v piatok uviedla, že v júni by mala celosvetovo vyrobiť približne 800.000 vozidiel. To je o 50.000 menej než oznámila v utorok (24. 5.). Vtedy uviedla, že pôvodný plánovaný objem produkcie na jún redukuje z pôvodných 950.000 na 850.000 áut. V utorok ako dôvod uviedla pokračujúci nedostatok polovodičov, v piatok jej prognózu zhoršili dôsledky lockdownu v čínskom finančnom centre Šanghaj.

Toyota zároveň oznámila, že "nie je vylúčené," že aj svoj produkčný plán na celý obchodný rok 2022/2023 zníži. V súčasnosti ešte automobilka počíta s tým, že za tento rok vyrobí 9,7 milióna vozidiel. Ako firma uviedla, v dôsledku lockdownu v Šanghaji je momentálne veľmi ťažké odhadovať, ako sa budú vyvíjať dodávky komponentov.