Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Toyota zníži výrobu o 5 až 20 % oproti predchádzajúcemu plánu

Na archívnej snímke z 15. januára 2021 žena pózuje v predajni japonskej automobilky Toyota v Tokiu. Foto: TASR/AP

Toyota plánuje vo fiškálnom roku 2022/23, ktorý sa začína 1. apríla, vyrobiť rekordných 11 miliónov áut, pokiaľ dokáže zabezpečiť stabilnú dodávku čipov.

Tokio 11. marca (TASR) - Japonská automobilka Toyota, najväčšia na svete z hľadiska predaja, v nasledujúcich troch mesiacoch zníži domácu produkciu pre nedostatok čipov a iných komponentov, ktorý zasiahol globálny automobilový priemysel. TASR o tom informuje na základe správy AP.

Toyota Motor v piatok oznámila, že v apríli zníži produkciu vozidiel v Japonsku o približne 20 %, v máji o 10 % a v júni o 5 % oproti pôvodným plánom.

Aj tieto čísla sa pritom môžu ešte zmeniť, pretože podmienky zostávajú neisté.

Toyota, ktorá vyrába sedan Camry, hybridný Prius a luxusné modely Lexus, vyrobila v minulom roku v Japonsku 2,88 milióna vozidiel. Po započítaní údajov dcérskych spoločností - výrobcu nákladných vozidiel Hino a menšieho výrobcu automobilov Daihatsu, produkcia koncernu v Japonsku dosiahla vlani celkovo 3,89 milióna vozidiel. Globálna produkcia Toyoty, Hino a Daihatsu je približne 10 miliónov vozidiel.

Všetky svetové automobilky zápasia s nedostatkom komponentov, najmä polovodičových čipov, ktorých výrobu zasiahli počas pandémie nového koronavírusu blokády a iné obmedzenia. Niektorí klienti Toyoty čakajú celé mesiace na nové autá.

Napriek avizovanému zníženiu výroby hovorca automobilky upozornil, že úroveň produkcie bude od apríla stále pomerne vysoká, keďže pôvodný plán počítal s nárastom výroby a náhradou stratenej produkcie v predchádzajúcom období.

Toyota plánuje vo fiškálnom roku 2022/23, ktorý sa začína 1. apríla, vyrobiť rekordných 11 miliónov áut, pokiaľ dokáže zabezpečiť stabilnú dodávku čipov.