Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Tranzit po Rýne sa plne obnovil, jeho hladina po dažďoch stúpla

Nákladná loď sa plaví riekou Rýn v nemeckom Düsseldorfe 15. augusta 2022. Hladina Rýnu dosiahla kvôli súčasnému suchu nízku úroveň. Pri Kolíne to bolo 76 cm (hladina je považovaná za nízku pri 69 cm) a v Düsseldorfe 34 cm (23 cm). Tieto čísla by mali v nasledujúcich dňoch naďalej klesať. FOTO TASR/AP Foto: TASR - AP

Nízka hladina spôsobila, že v auguste mohli niektoré nákladné lode plávať len v prípade, ak boli naložené približne na 25 %.

Hamburg 4. októbra (TASR) - Hladina Rýna v Nemecku po nedávnych dažďoch výrazne stúpla a dostala sa na normálne úrovne. Nákladné lode sa preto môžu po tejto dôležitej trase opäť plaviť plne naložené, uviedli prevádzkovatelia lodí a obchodníci s komoditami. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Vysoké teploty a sucho spôsobili, že hladina Rýna v auguste klesla na úrovne, ktoré obmedzili lodnú dopravu a spôsobili nárast prepravných nákladov. Výška hladiny na severných úsekoch sa opäť vrátila do normálu. "Lode teraz môžu plávať plne naložené po celej rieke," uviedol jeden z prevádzkovateľov lodí.

Hladina vody pri mestečku Kaub, západne od Frankfurtu nad Mohanom, sa v utorok nachádzala na úrovni 2,51 metra. Nákladné lode potrebujú pri plnom naložení 1,5 metra. V auguste padla až na 32 centimetrov.

Nízka hladina spôsobila, že v auguste mohli niektoré nákladné lode plávať len v prípade, ak boli naložené približne na 25 %. Rýn je dôležitou trasou pre transport komodít vrátane obilia, uhlia či ropných produktov.