Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Traton žiada celoeurópske stimuly pre výrobcov nákladných áut

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Celkový predaj divízie sa v 1. štvrťroku 2020 znížil o 20 % na 46.000 vozidiel, oznámil v pondelok Traton so sídlom v Mníchove.

Mníchov 4. mája (TASR) - Traton, dcérska spoločnosť koncernu Volkswagen, do ktorej patria výrobcovia nákladných vozidiel MAN a Scania, žiada celoeurópske investičné stimuly ako prostriedok, ktorý by "vytiahol" výrobcov ťažkých nákladných vozidiel z krízy spôsobenej novým koronavírusom.

Celkový predaj divízie sa v 1. štvrťroku 2020 znížil o 20 % na 46.000 vozidiel, oznámil v pondelok Traton so sídlom v Mníchove.

Prevádzkový zisk spoločnosti v prvých troch mesiacoch roka 2020 klesol o dve tretiny na 161 miliónov eur.

Traton očakáva výrazný pokles výnosov z predaja a prevádzkového zisku aj v 2. štvrťroku. Naznačil to finančný riaditeľ Christian Schulz s tým, že spoločnosť sa sústredí na zabezpečenie likvidity.

„Európa teraz potrebuje investičné stimuly pre ekologicky priateľskú modernizáciu vozových parkov aj ako prostriedok na prekonanie krízy v tomto systémovo dôležitom sektore,“ uviedol generálny riaditeľ Andreas Renschler.

To by podľa neho umožnilo, aby boli nákladné vozidlá v Európe, ktorých priemerný vek sa odhaduje na 12 rokov, rýchlo nahradené ekonomickejšími a ekologickejšími modelmi. Tým by sa vytvorili pracovné miesta a zároveň by to Európskej únii pomohlo splniť environmentálne ciele, dodal Renschler.