Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Tréger: Sociálne podnikanie je aj o osobách so sťaženými podmienkami

Na archívnej snímke prezident Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger. Foto: TASR Pavol Zachar

V Žiline bola napríklad zriadená špeciálna práčovňa, ktorá ľuďom so znevýhodnením dáva šancu pracovného uplatnenia.

Žilina 24. septembra (TASR) – Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) predstavilo vo štvrtok v Žiline príklady dobrej praxe, zamerané na sociálne podnikanie zo Žiliny, Buzitky (okres Lučenec) a Veliat (okres Trebišov).

"Sociálne podnikanie má svoj sociálno-ekonomický rozmer a ukazuje sa, že samosprávy sa stále viac orientujú na tento druh podnikania. Nie je však výlučne iba o ekonomických kategóriách, ale aj o podaní pomocnej ruky osobám, ktoré majú sťažené podmienky na trhu práce. Prípadne sú odkázané na pomoc iných," povedal predseda ZMOS Branislav Tréger.

Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) zriadil v Žiline špeciálnu práčovňu, ktorá ľuďom so znevýhodnením dáva šancu v rámci pracovného uplatnenia. Je súčasťou Sociálno-ekonomického podniku ŽSK, s. r. o., ktorý funguje od 1. júla 2019 a prepája miestnu a regionálnu samosprávu. "Aktuálne poskytuje služby v oblasti prania, čistenia a žehlenia odevov, postupne rozširuje činnosť aj o drobné opravy, maliarske a natieračské práce i kosenie. Prevádzka je umiestnená v priestoroch Spojenej školy internátnej v Žiline, kde už v minulosti práčovňa fungovala. Uplatnenie našlo päť stálych a štyria pomocní pracovníci," uviedla predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

V Buzitke podľa starostu Miroslava Malatinca svojpomocne revitalizovali nevyužitý priestor v budove obecného úradu na funkčnú kuchyňu. "Poskytuje stravu v prvom rade najzraniteľnejším skupinám obyvateľstva - seniorom a deťom. Postupom času sme klientelu rozšírili a ponúkli možnosť stravovania návštevníkom alebo turistom. Dnes obec prevádzkuje jedáleň bez červených čísiel. Benefitom je vytvorenie troch stálych a jedného dočasného pracovného miesta. Na základe pozitívnych skúseností sme zriadili jedáleň. Menu predávame za cenu 3,30 eura, miestnym seniorom navyše poskytujeme i dodatočnú zľavu, vďaka ktorej zaplatia iba 2,30 eura," doplnil Malatinec.

Obecná spoločnosť Thermostav, s. r. o., vo Veľatoch poskytuje služby v poľnohospodárstve, záhradníctve, lesníctve a poľovníctve. "Ponúka opracovanie drevnej hmoty, výrobu komponentov či jednoduchých výrobkov z dreva, korku, kovu, slamy a prútia. Brikety obec využíva na vykurovanie materskej školy a po vybudovaní novej kotolne aj na vykurovanie kultúrneho domu a obecného úradu, nadprodukcia ide na predaj. Uskutočňuje aj stavebnú činnosť všeobecne, ponúka čistiace, upratovacie, administratívne a sociálne služby, či organizovanie podujatí," dodal ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

Každý príklad dobrej praxe podľa neho posúdia experti - starostovia a primátori s minimálne osemročnými skúsenosťami. „K vysoko ohodnoteným príkladom sú spracované manuály s názvom Kroky k úspechu, dostupné na webovej stránke ZMOS v rubrike národného projektu Modernizácia miestnej územnej samosprávy (ModMUS). Súčasne ich zasielame všetkým samosprávam,“ vysvetlil Kaliňák.