Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Trenčianska spoločnosť spustila systém pre pilotov dronov v Maďarsku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spoločnosť R-SYS vznikla v roku 1997 a zaoberá sa vývojom v oblasti manažmentu a riadenia vzdušnej prevádzky.

Trenčín 22. januára (TASR) – Trenčianska spoločnosť R-SYS úspešne ukončila vývoj a nasadenie systému Mydronespace pre pilotov dronov v Maďarsku. TASR o tom informoval riaditeľ spoločnosti Marek Náhlik.

Hlavné časti systému - mobilná aplikácia určená pre pilotov a operátorov dronov a webová konzola pre dozorujúce autority, tvoria základ systému registrácie pilotov a manažmentu vzdušného priestoru spojeného s prevádzkou dronov.

Mydronespace je podľa Náhlika základom budúceho systému U-Space, ktorý poskytne komplexnú integráciu bezpilotných prostriedkov do prostredia riadenia letovej prevádzky. Systém Mydronespace bol vyvinutý pre HungaroControl (poskytovateľ letových prevádzkových služieb v Maďarsku), ktorý je aj jeho prevádzkovateľom. Pomocou Mydronespace môže HungaroControl poskytnúť pilotom dronov potrebné informácie a povolenia o použití v súlade s platnými právnymi predpismi.

Vďaka spolupráci HungaroControlu a R-SYS sa podarilo navrhnúť, vyvinúť, otestovať a úspešne nasadiť systém Mydronespace do prevádzky už 1. januára tohto roku, odkedy sa v Maďarsku začali uplatňovať nové pravidlá používania dronov definované vykonávacím nariadením o spoločných pravidlách prevádzky dronov v Európskej únii,“ uviedol Náhlik.

Spoločnosť R-SYS vznikla v roku 1997. Zaoberá sa vývojom v oblasti manažmentu a riadenia vzdušnej prevádzky. Zameriava sa na vývoj systémov pre vizualizáciu leteckých informácií, systémov na rôznych úrovniach riadenia, systémov pre predletovú prípravu a plánovanie letov a systémov pre plánovanie technických prostriedkov napríklad pri nasadení prehľadových systémov alebo vojenských misiách.