Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

V Trenčíne odštartovali ekologický megaprojekt za vyše 80 miliónov eur

Poklepávanie základného kameňa počas slávnostného zahájenia stavby počas slávnostného zahájenia stavby Intenzifikácia ČOV, odkanalizovanie a zásobovanie pitnou vodou v Trenčianskom regióne, 7. mája 2013 v Trenčíne. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Projekt je najväčším v súčasnosti realizovaným vodárenským projektom na Slovensku .

Trenčín 7. mája (TASR) - Na intenzifikáciu čistiarní odpadových vôd (ČOV), odkanalizovanie a zásobovanie pitnou vodou príde do trenčianskeho regiónu vyše 80 miliónov eur.

Ekologický megaprojekt odštartoval dnes slávnostne v Trenčíne. Viac ako 80 percent prostriedkov naň pôjde z eurofondov a ukončia ho v marci 2016. Informovala o tom projektová manažérka Monika Čižnárová.

"Projekt sa skladá z troch oblastí. Prvou je rekonštrukcia štyroch čistiarní odpadových vôd – na ľavom brehu v Trenčíne, v Novom Meste nad Váhom, v Trenčianskej Teplej a v Trenčianskych Stankovciach. Vybuduje sa aj nová čistiareň odpadových vôd v Ivanovciach. Druhou oblasťou je vybudovanie a dobudovanie kanalizácie v trenčianskych častiach Opatová a Zámostie a v obciach Omšenie, Zamarovce, Veľké Bierovce, Opatovce, Trenčianske Stankovce, Chocholná – Velčice, Adamovské Kochanovce, Melčice – Lieskové a Ivanovce. Treťou oblasťou je vybudovanie vodovodu v Podolí, Pobedime a Očkove v Novomestskom okrese," povedala Čižnárová s tým, že sa vybuduje viac ako 50 kilometrov kanalizácie a 26 kilometrov vodovodu.

Ako dodala, stavať by sa malo začať už na prelome mája a júna. Výstavba bude trvať tri roky a vďaka celému projektu nájde zamestnanie počas troch rokov asi 700 ľudí.

Projekt je podľa nej objemovo najväčším momentálne realizovaným vodárenským projektom na Slovensku a najväčším v histórii Trenčianskych vodární a kanalizácií. "Pre trenčiansky región je to nevyhnutné, zlepší sa životné prostredie, zvýši sa životná úroveň obyvateľov dotknutého regiónu," doplnila Čižnárová.