Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Trenčín zmodernizuje takmer tri kilometre cyklistických komunikácií

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Práce na zvýšenie bezpečnosti na piatich úsekoch cyklistických komunikácií v celkovej dĺžke 2,87 kilometra si vyžiadajú investíciu takmer 285.000 eur.

Trenčín 28. októbra (TASR) – Trenčianska radnica zmodernizuje takmer tri kilometre cyklotrás, ktoré sú vyznačené na miestnych komunikáciách ako samostatné pruhy pre cyklistov. Informovala o tom hovorkyňa Trenčína Erika Ságová.

Práce na zvýšenie bezpečnosti na piatich úsekoch cyklistických komunikácií v celkovej dĺžke 2,87 kilometra si vyžiadajú investíciu takmer 285.000 eur. V rámci Integrovaného regionálneho operačného programu radnica uspela so žiadosťou o nenávratný finančný príspevok vo výške takmer 246.000 eur.

"Cyklotrasy získajú špeciálnu, farebne zvýraznenú, protišmykovú úpravu. Zabezpečí sa tak zvýšenie adhézie medzi kolesom bicykla a vozovkou, čím sa zníži riziko šmykov a zároveň sa môže skrátiť aj brzdná dráha. Farebné zvýraznenie okrem estetickej stránky upozorní vodičov motorových vozidiel na prítomnosť pruhu pre cyklistov," doplnila Ságová.

Cyklistické komunikácie budú podľa nej vyznačené aj bielymi čiarami z tvrdeného plastu, doplnené tzv. "bagetkami", nerovnosťami, ktoré vytvoria pri prejazde zvukový a vibračný efekt. Toto opatrenie vodičov upozorní, že kolesami auta vchádzajú do cyklopruhu.