Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Tretina českých firiem očakáva tento rok zvýšenie tržieb

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pesimistickejšie vyhliadky majú podľa Prokopa poľnohospodárske, lesnícke a rybárske podniky, kde medziročný pokles zisku očakáva 42 %, zatiaľ čo rast iba 16 % firiem.

Praha 12. januára (TASR) - Firmy a podnikatelia v Česku sú v súvislosti s rokom 2022 mierni optimisti. Podľa prieskumu banky ČSOB viac než tretina z nich počítala v novembri minulého roka s tým, že tržby budú tento rok vyššie a približne polovica verila v zopakovanie minuloročného výsledku. Zhoršenie obratu predpokladal iba každý siedmy oslovený podnikateľ.

V prípade zisku predpokladá v tomto roku zlepšenie 29 % oslovených podnikov, ukázal prieskum ČSOB Index očakávania firiem, ktorý zverejnil server novinky.cz. Naopak, zhoršenie zisku čaká 22 % oslovených. Necelá polovica dúfa, že ziskovosť sa udrží na úrovni minulého roka. Situácia sa pritom mení podľa odvetvia.

"Vyššou mierou optimizmu sa vyznačujú najmä firmy a podnikatelia v oblasti ubytovania, stravovania a pohostinstva, z ktorých predpokladá v tomto roku medziročný rast tržieb 64 % a zlepšenie ziskovosti 48 %. Na druhej strane, iba 12 % predikuje v obidvoch parametroch zhoršenie," uviedol výkonný riaditeľ Firemného bankovníctva ČSOB Pavel Prokop.

Pesimistickejšie vyhliadky majú podľa Prokopa poľnohospodárske, lesnícke a rybárske podniky, kde medziročný pokles zisku očakáva 42 %, zatiaľ čo rast iba 16 % firiem. V stavebníctve zhruba 30 % firiem očakáva slabšie tržby, ich zvýšenie iba 19 %.

Firmám komplikuje situáciu okrem pandémie strmý rast nákladov a nedostatok pracovníkov. Rizík pre podnikateľský sektor však môže byť viac.

"Vlani sa podnikateľský sektor musel vysporiadať niekedy až s bezprecedentným rastom nákladových položiek, nedostatkom kvalifikovaných aj nekvalifikovaných pracovných síl a s problémami v dodávateľskom reťazci. Tieto faktory pretrvávajú čiastočne aj tento rok, navyše sa k nim pridáva rast úrokových sadzieb na domácom trhu, či inflačné impulzy spojené s prechodom k uhlíkovej neutralite," dodal Prokop.