Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Trh jazdených vozidiel vo V4 prišiel vlani takmer o pol milióna áut

Autá sú zaparkované pred závodom automobilky Škoda Auto v českom meste Mladá Boleslav. Foto: TASR/AP

Pandémia výrazne zahýbala automobilovým trhom s ojazdenými vozidlami aj v ostatných krajinách V4.

Bratislava 18. januára (TASR) - Na Slovensku pre pandémiu nového koronavírusu a s ňou spojené obmedzenia klesla minulý rok ponuka inzerovaných jazdených áut o 60.000. Situácia priniesla aj rast strednej hodnoty ich ceny o 765 eur. Vyplýva to z analýzy spoločnosti AAA Auto, ktorá pravidelne vyhodnocuje ponuku automobilov od súkromných inzerentov, bazárov a firiem.

Pandémia výrazne zahýbala automobilovým trhom s ojazdenými vozidlami aj v ostatných krajinách V4. V Českej republike klesla ponuka inzerovaných áut medziročne o 90.000, v Maďarsku o 150.000 a v Poľsku o 185.000.

"Trh s ojazdenými autami v strednej Európe sledujeme kontinuálne už niekoľko rokov. Takto silný pokles ponuky sme naposledy zažili po kríze v roku 2008. Za minulý rok chýbalo v strednej Európe takmer pol milióna ojazdených áut v porovnaní s rokom 2019," vyčíslil prevádzkový riaditeľ spoločnosti Aures Holdings Petr Vaněček.

Aj napriek tomu, že v celkovom súčte trh oslabol, niekoľko kategórií jazdených vozidiel zažilo v minulom roku výrazný nárast. Podľa údajov spoločnosti, vyšší podiel zaznamenali hybridy a elektromobily. Na Slovensku bolo v ponuke 2468 hybridov (+34 %) a 1090 plne elektrických vozidiel (+65 %). Najviac ojazdených áut bolo vlani inzerovaných v Bratislavskom a Nitrianskom kraji, naopak najmenej v Trnavskom a Prešovskom kraji.