Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Trh práce podľa M. Hollého deformujú dohodári

Pozitívom je, že sociálna a zdravotné poisťovne zaznamenajú vyšší príjem, možno počítať aj s miernym zvýšením miezd.

Bratislava 19. júla (TASR) - Pripravovaná novela Zákonníka práce, ktorá je v súčasnosti v pripomienkovom konaní, prináša zmeny, ktoré sú podľa odborníkov viac v prospech zamestnancov ako zamestnávateľov či budúcich investorov. Od budúceho roka stúpnu náklady na zamestnávanie a plánovaná je aj zmena flexibilného modelu pracovného času.

Podľa Miroslava Hollého, výkonného riaditeľa personálnej agentúry ProAct People Slovensko, každá navrhovaná zmena v akomkoľvek systéme sa obvykle stretáva s nevôľou. Nie je tomu inak ani pri navrhovanej novele Zákonníka práce, ktorá sa snaží upraviť situáciu na pracovnom trhu. Ten je značne deformovaný dohodármi, ktorí tvoria takmer tretinu zamestnancov Slovenska.

Ako povedal Hollý pre TASR, zavedením odvodov na dohodu sa obmedzí slovenský "národný šport" – obchádzanie platenia odvodov. Pozitívom je, že sociálna a zdravotné poisťovne zaznamenajú vyšší príjem a nebude tu situácia, keď si dohodári zdravotné poistenie "platili – neplatili". Možno počítať aj s miernym zvýšením miezd, keďže zamestnanci na dohodu nebudú ochotní pracovať za menej v čistom.

Na margo zmeny flexibilného modelu pracovného času Hollý uviedol, že ambíciou novely je aj potláčanie pseudoflexibility a stabilizácia pracovného prostredia. Zamestnávanie by nemalo spočívať v tom, že pracovník ide do práce na deň-dva a potom týždne čaká, čo s ním bude. Každá flexibilita musí mať svoje hranice, zdôraznil.