Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Počet pracujúcich Slovákov vo veku od 50 do 64 rokov sa zvýšil o 80 %

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/Henrich Mišovič

Dôvodom je okrem demografických faktorov aj zvýšenie veku odchodu do dôchodku.

Bratislava 25. júna (TASR) - Počet ekonomicky aktívnych osôb vo veku od 50 do 64 rokov sa na Slovensku zvýšil za 10 rokov o viac ako 80 %. V roku 2011 tak dosiahol vyše 664 000 osôb. "V praxi to znamená, že štvrtina aktívnej ekonomickej populácie je vo veku od 50 do 64 rokov," povedal dnes Branislav Šprocha z Centra vzdelávania Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR. Stalo sa tak na záverečnej konferencii pri príležitosti ukončenia realizácie národného projektu Stratégia aktívneho starnutia, ktorý centrum implementuje.

Podľa analýzy Centra vzdelávania bol podiel ekonomicky aktívnych Slovákov na začiatku 21. storočia vo veku 50 až 64 rokov len 14 %. Pritom práve posun početných generácií do veku nad 50 rokov výraznou mierou prispel k nárastu počtu aj podielu starších osôb na trhu práce SR. Dôvodom je okrem demografických faktorov aj zvýšenie veku odchodu do dôchodku. K vývoju však prispel aj hospodársky vývoj počas sledovaných rokov.

Problém s demografickým starnutím populácie má v súčasnosti väčšina vyspelých krajín sveta. Dôvodom je pomerne nízka úroveň plodnosti a pôrodnosti spolu s predlžovaním dĺžky života. Tento vývoj nie je možné podľa Šprochu zvrátiť, ale len zmierniť jeho dosahy. V tejto súvislosti je jedným z najviditeľnejších problémov záťaž na dôchodkový systém a systém zdravotnej starostlivosti.

"Počet a váha starších osôb na trhu práce sa zvyšuje a aj naďalej sa zvyšovať bude," upozornil Šprocha a dodal, že SR má v tejto oblasti aj naďalej rezervy v porovnaní so situáciou v ostatných krajinách Európskej únie. Zároveň však vidí v tejto oblasti na Slovensku potenciál, ktorý by bola podľa neho škoda nevyužiť.