Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Trh práce v USA sa ochladzuje

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Augustový výsledok predstavuje najprudší pokles voľných pozícií od apríla 2020, keď americkú ekonomiku a trh práce zasiahol nástup pandémie nového koronavírusu.

Washington 4. októbra (TASR) - Americký pracovný trh sa začína ochladzovať. Poukazujú na to najnovšie údaje amerického ministerstva práce, ktoré zverejnilo, že počet voľných pracovných pozícií klesol v auguste najprudšie za takmer 2,5 roka. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Ministerstvo v utorok v pravidelnej mesačnej správe o počte takzvaných otvorených pozícií (Job Openings and Labor Turnover Survey - JOLTS) oznámilo, že počet voľných pracovných miest klesol v auguste o 1,1 milióna na necelých 10,1 milióna. Augustový výsledok predstavuje najprudší pokles voľných pozícií od apríla 2020, keď americkú ekonomiku a trh práce zasiahol nástup pandémie nového koronavírusu.

Výsledky zaostali aj za očakávaniami ekonómov, ktorých oslovila agentúra Reuters. Tí počítali s poklesom počtu voľných pracovných pozícií iba na 10,775 milióna.

Napriek výraznému zníženiu počtu voľných pracovných miest je však americký trh práce naďalej stabilný, čo americkej centrálnej banke dáva možnosti pokračovať v sprísňovaní menovej politiky s cieľom zmierniť vysokú infláciu. Tá v auguste dosiahla 8,3 %. Aj keď v porovnaní s júlom (8,5 %) klesla, očakával sa výraznejší pokles na 8,1 %.