Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Trh s nehnuteľnosťami v rámci európskych krajín je v dobrej kondícii

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ako uzavreli experti, koronakríza najmenej ovplyvnila sektor logistických nehnuteľností.

Bratislava 3. septembra (TASR) – Ekonomická aktivita na realitnom trhu v rámci krajín Európy, Stredného východu a Afriky (región EMEA) je aktuálne v dobrej kondícii, čo by sa malo odzrkadliť už v 2. polroku 2020. Predpoklad rýchleho zotavenia trhu s nehnuteľnosťami podporujú aj nízke úrokové sadzby, ani tie krátkodobé by sa totiž nemali zvyšovať až do roku 2023. Vyplýva to z polročnej analýzy realitno-poradenskej spoločnosti CBRE.

Ako dodala spoločnosť, objem investícií do nehnuteľností v regióne EMEA by sa mal vrátiť na úroveň spred vypuknutia pandémie do roku 2022. Rátajú s tým však za predpokladu, že záujem nájomcov bude aj naďalej pretrvávať. Dosahy koronakrízy na sektor nehnuteľností však boli v 1. polroku podľa spoločnosti silné. "Celkovo tak rok 2020 zaznamená v rámci hospodárskej činnosti pokles," uviedli odborníci.

Očakávajú, že sa celkový objem investícií do európskych nehnuteľností tento rok medziročne zníži o 30 – 40 %. Pre Slovensko však má spoločnosť pozitívnejšie predpoklady. "Investičná aktivita v tomto roku by mohla prekonať, v prípade priaznivého vývoja na trhu, dokonca aj objem investícií z roku 2019. Tie sa vyšplhali až na 641 miliónov eur," vyslovil obchodný riaditeľ CBRE Slovensko Ľubor Procházka.

Zároveň, v najbližších kvartáloch by mal silnieť aj záujem investorov v regióne EMEA o komerčné budovy. Lákadlom je pre nich značné rozšírenie výnosov, poznamenali odborníci. Nájomcovia sa podľa nich čoraz viac rozhliadajú po "smart" kanceláriách. Ich hodnota sa v porovnaní so staršími budovami s potrebou rekonštrukcie neustále zvyšuje.

Ako uzavreli experti, koronakríza najmenej ovplyvnila sektor logistických nehnuteľností. "V čase, keď bol obmedzený predaj tovaru v maloobchodných kamenných prevádzkach, zaznamenal tento segment výrazný nárast dopytu v rámci online obchodu," vysvetlili. Z dlhodobého hľadiska tak ostáva prognóza ročného rastu v rámci výšky nájmov v atraktívnych lokalitách aj naďalej pozitívna v prípade všetkých hlavných logistických centier. Spoločnosť predpokladá, že silný dopyt nájomcov vyvolá aj veľký záujem investorov. "Niektorí z nich sa pritom budú snažiť zvýšiť svoj podiel v logistických aktívach, iní zase budú chcieť vstúpiť do tohto sektora nehnuteľností prvýkrát," uzavreli odborníci.