Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Trh zažíva nedostatok ojazdených áut, dôsledkom je rast cien

Tlačová konferencia AURES Holdings / AAA AUTO. Foto: TASR.TV

Dôsledkom je rast cien ojazdených áut, ktorý vlani dosiahol zhruba 15 % a v tomto roku bude pravdepodobne obdobný.

Bratislava 15. apríla (TASR) – Trh momentálne zažíva nedostatok ojazdených vozidiel. Je to spôsobené najmä obmedzením výroby a predaja nových áut, ale aj obmedzením dovozov. Dôsledkom je rast cien ojazdených áut, ktorý vlani dosiahol zhruba 15 % a v tomto roku bude pravdepodobne obdobný. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to uviedla Karolína Topolová, generálna riaditeľka spoločnosti a predsedníčka predstavenstva AURES Holdings, ktorá prevádzkuje medzinárodnú sieť autocentier AAA Auto.

Zároveň priblížila, že v skupine v súčasnosti predávajú priemerne cez 180 vozidiel denne. Za prvé tri mesiace tohto roka predali 15.200 áut. Z toho 2650 bolo na Slovensku, pričom všetky boli predané online. Prevádzkový riaditeľ AAA Auto Petr Vaněček priblížil, že tohtoročné predaje sú v rámci skupiny na 84 % tých vlaňajších. Tento rok ide pritom v dvoch krajinách o čistý online predaj.

Na základe skúseností s online predajom sa spoločnosť rozhodla začať s novým projektom Driverama. "Koncept Driveramy využíva online výkup a predaj ojazdených automobilov v západnej Európe s možnosťou vykupovať a predávať autá koncovým zákazníkom cez hranice členských štátov EÚ," ozrejmil predseda predstavenstva Driveramy Stanislav Gálik.

Sieť autocentier jazdených vozidiel AAA Auto prevádzkuje pobočky na Slovensku, v Českej republike, Poľsku a v Maďarsku. Je súčasťou skupiny AURES Holdings, ktorú vlastní britsko-poľský investičný fond Abris Capital Partners, na Slovensku prevádzkuje pobočky spoločnosť Autocentrum AAA Auto.