Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Trhy si vydýchli v reakcii na vývoj v Taliansku:Akcie a euro posilňujú

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prezident Sergio Mattarella poveril zostavením vlády málo známeho profesora práva Giuseppeho Conteho.

Rím 1. júna (TASR) - Trhy si v piatok vydýchli a situácia sa upokojila po zverejnení správ, že Taliansko bude mať novú vládu. To odvrátilo riziko predčasných volieb, ktoré sa mohli stať referendom o vzdaní sa eura v krajine.

Prezident Sergio Mattarella poveril zostavením vlády málo známeho profesora práva Giuseppeho Conteho. V jeho kabinete budú aj šéfovia dvoch koaličných strán Luigi Di Maio z protisystémového Hnutia piatich hviezd (M5S) a Mateo Salvini z pravicovo-populistickej strany Liga Severu (LN). Skončili sa tak mesiace neistoty v tretej najväčšej ekonomike eurozóny.

Milánsky akciový index FTSE MIB v reakcii na tento vývoj v piatok vzrástol o viac ako 2,5 %, keďže pád akcií talianskych bánk sa zastavil. Výnosy zo štátnych dlhopisov Talianska počas ranného obchodovania výrazne klesli.

V utorok (29.5.), keď sa ešte zdali predčasné voľby veľmi pravdepodobné, zaznamenali talianske dvojročné dlhopisy najväčší jednodňový nárast výnosov od roku 1992.

Aj londýnsky FTSE 100 index sa v piatok zvýšil o 0,6 % na 7727,06 bodu. V eurozóne si nemecký DAX 30 pripísal 0,6 % a stúpol na 12.678,07 bodu a parížsky CAC 40 vzrástol o 0,8 % na 5444,42 bodu.

Posilnila aj spoločná európska mena. Kurz eura v priebehu dnešného dopoludnia vzrástol o 0,14 % na 1,1709 USD/EUR.