Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Tripartita rokovala aj o zosúladení práce a rodiny či o potravinách

Na archívnej snímke rokovanie Hospodárskej a sociálnej rady SR. Foto: TASR - Jakub Kotian

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR predložilo na rokovanie tripartity okrem iného aj novelu Zákonníka práce a novelu zákona o sociálnych službách.

Bratislava 27. septembra (TASR) – Hospodárska a sociálna rada (HSR) v pondelok diskutovala o zosúladení pracovného a rodinného života, ale aj o potravinách po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti. Informovala o tom hovorkyňa rezortu práce Michaela Slivková Kirňaková.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR predložilo na rokovanie tripartity okrem iného aj novelu Zákonníka práce a novelu zákona o sociálnych službách. Cieľom novely Zákonníka práce je najmä transpozícia dvoch európskych smerníc, a to smernice o transparentných a predvídateľných pracovných podmienkach v Európskej únii (EÚ) a smernice o rovnováhe medzi pracovným a súkromným životom rodičov a osôb s opatrovateľskými povinnosťami.

Pripravená novela zákona o sociálnych službách podľa MPSVR vytvára právne podmienky na zvýšenie finančnej podpory zo štátneho rozpočtu na spolufinancovanie sociálnej služby vo vybraných zariadeniach sociálnych služieb krízovej intervencie, navrhuje zrozumiteľnejšiu formu spôsobu vedenia registra poskytovateľov sociálnych služieb a zvýšenie maximálnej sumy pokuty za naplnenie skutkovej podstaty správneho deliktu z 2000 eur na 5000 eur.

Predseda HSR a minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) sociálnych partnerov informoval, že k tejto novele sa v utorok (28. 9.) uskutoční "okrúhly stôl" za prítomnosti zástupcov rezortu práce, Združenia miest a obcí Slovenska, vyšších územných celkov a zástupcov poskytovateľov sociálnych služieb. Cieľom je nájsť spravodlivý model vo financovaní sociálnych služieb.

Diskusia k novele zákona o potravinách, ktorú predkladal agrorezort, priniesla podľa MPSVR rôzne pohľady na problematiku využitia potravín po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti. Prítomní sa zhodli, že táto téma si vyžaduje väčšiu pozornosť a zapracovanie viacerých postrehov z diskusie, preto sa k nej vrátia na ďalšom rokovaní tripartity.

HSR prerokovala všetkých 12 bodov schváleného programu a väčšinu predložených materiálov, niektoré s pripomienkami, odporučila na ďalšie legislatívne konanie. Sociálni partneri sa zároveň dohodli, že sa pred ďalším riadnym rokovaním tripartity mimoriadne zídu k rozpočtu na rok 2022.