Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Trnava má v skúšobnej prevádzke elektronickú evidenciu výsypu odpadov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Automatická evidencia je zabezpečená prostredníctvom skenovania čipov špeciálnymi anténami umiestnenými na zvozových vozidlách.

Trnava 11. januára (TASR) – Od začiatku roka funguje v Trnave v skúšobnej prevádzke elektronická evidencia výsypu odpadov Moje smeti. Zatiaľ v lokalitách individuálnej bytovej zástavby Špiglsál, Tulipán, Modranka, Kopánka, Vozovka, Vajslova a Centrum, kde spoločnosť FCC Trnava spoločne s mestom zabezpečila v priebehu novembra a decembra pasportizáciu a digitalizáciu zberných nádob RFID čipmi. Informovala o tom Zuzana Krenyitzká z FCC.

K 1. decembru 2021 bol počet pasportizovaných nádob 18.958, čipy sú umiestnené na viac ako 90 percentách smetiakov. Systém priebežne monitoruje a spracováva informácie o výsypoch a hmotnosti odpadu. Plánovaný termín spustenia ostrej prevádzky je február 2022,“ uviedla Krenyitzká.

Automatická evidencia je zabezpečená prostredníctvom skenovania čipov špeciálnymi anténami umiestnenými na zvozových vozidlách. „Systém monitoruje výsyp každej smetnej nádoby vrátane hmotnosti odpadu v nej. Súčasne presne zaznamenáva všetky aktivity zvozových vozidiel a zvozové trasy. Evidenčný softvér spracováva zozbierané údaje v reálnom čase a umožňuje ďalšie vyhodnocovanie a optimalizáciu každodenného riadenia zvozu odpadu,“ doplnila Krenyitzká.

K údajom budú mať prístup občania prostredníctvom webového klientskeho portálu Moje smeti, do svojho konta sa dostanú po registrácii. Môžu priebežne sledovať produkciu odpadu za svoju domácnosť v jednotlivých komoditách vrátane odpadu, ktorý zaniesli do zberného dvora. Môžu si tiež overiť presný čas výsypu svojich nádob a porovnať mieru svojho triedenia voči priemeru v meste. Mestá a obce majú podľa Krenyitzkej vďaka portálu komplexný prehľad o odpadoch – nádobách aj uskutočnených zvozoch v rámci svojej samosprávy k dispozícii na centrálnom mieste.