Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Troje najväčšie čínske aerolínie požadujú od Boeing náhradu škôd

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Čína bola prvou krajinou, ktorá globálne uzemnila stroje 737 MAX po marcovom páde lietadla tohto typu v Etiópii, pri ktorom prišlo o život 157 ľudí.

Peking 22. mája (TASR) - Troje najväčšie čínske aerolínie požadujú od amerického koncernu Boeing náhradu škôd spôsobených uzemnením a meškaním dodávok lietadiel 737 MAX.

Správu v stredu priniesla čínska štátna televízia. Podľa nej budú náhradu škôd požadovať aj Air China a China Southern Airlines. Už v utorok (21. 5.) oznámila letecká spoločnosť China Eastern Airlines Corp, že žiada kompenzácie od Boeingu.

Čína bola prvou krajinou, ktorá globálne uzemnila stroje 737 MAX po marcovom páde lietadla tohto typu v Etiópii, pri ktorom prišlo o život 157 ľudí. To bolo už druhý podobný pád tohto nového typu lietadla.

Predstavitelia amerického Federálneho úradu pre letectvo (FAA) sa majú vo štvrtok (23. 5.) stretnúť so zástupcami globálnych regulačných úradov v Dallase, kde budú hodnotiť aktualizáciu softvéru pre lietadlo 737 MAX a návrhy Boeingu týkajúce sa výcviku pilotov, než sa rozhodnú či a kedy ukončia 2-mesačné uzemnenie týchto strojov.

Náhradu škôd od Boeingu požadujú aj ďalšie aerolínie z celého sveta, ako sú napríklad Turkish Airlines, United Airlines, Ryanair alebo Flydubai.