Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Trump chce, aby Fed znížil úrokové sadzby na nulu

Americký prezident Donald Trump, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Trump tak už niekoľkýkrát vyzval na zníženie úrokových sadzieb a skritizoval Powella a Fed za to, že ich neznižujú výraznejšie a rýchlejšie, čo považuje za kľúčovú formu podpory ekonomického rastu.

Washington 11. septembra (TASR) - Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že americká centrálna banka by mala úrokové sadzby znížiť na nulu, prípadne do záporného pásma a umožniť tak refinancovať americký dlh pri nižších nákladoch. Zároveň obvinil prezidenta Fedu Jeroma Powella, že nevyužil "jedinečnú príležitosť".

Trump tak už niekoľkýkrát vyzval na zníženie úrokových sadzieb a skritizoval Powella a Fed za to, že ich neznižujú výraznejšie a rýchlejšie, čo považuje za kľúčovú formu podpory ekonomického rastu. Na budúci rok sa v USA konajú prezidentské voľby a Trump potrebuje, aby ekonomika rástla čo najvýraznejšie.

"Iba pre naivitu Jeroma Powella a Fedu nemôžeme urobiť to, čo robia iné krajiny. Kvôli "hlupákom" tak prichádzame o jedinečnú príležitosť," napísal Trump na Twitteri.

Koncom minulého týždňa Powell uviedol, že centrálna banka bude konať tak, aby sa ekonomika udržala v raste. Zároveň však upozornil, "že politické faktory nehrajú pri rozhodovaní centrálnej banky žiadnu úlohu".