Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Trump očakáva produktívne rozhovory so Si Ťin-pchingom

Na archívnej snímke prezidentský kandidát Donald Trump. Foto: TASR/AP

Viacero analytikov sa obáva, že rozhovory prezidentov pokrok v riešení obchodného sporu neprinesú. Rokovania sú naplánované na sobotu (29. 6.) ráno.

Osaka 28. júna (TASR) - Americký prezident Donald Trump očakáva produktívne rozhovory s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom o obchodných vzťahoch, prísľub ohľadne odkladu dovozných ciel na ďalší čínsky tovar však nedal.

"Minimálne budú (rozhovory) produktívne. Uvidíme, čo sa stane a čo z toho vzíde," povedal Trump novinárom v Osake po sérii stretnutí s predstaviteľmi ďalších štátov zo skupiny G20. Na nich dal jasne najavo, že jeho prioritou sú recipročné obchodné dohody, ktoré podporia americkú ekonomiku.

Avšak na otázku, či Si Ťin-pchingovi prisľúbil šesťmesačný odklad zavedenia nových dovozných ciel na čínsky tovar v hodnote vyše 300 miliárd USD (263,62 miliardy eur) ročne, Trump odpovedal jasne: "Nie".

Viacero analytikov sa obáva, že rozhovory prezidentov pokrok v riešení obchodného sporu neprinesú. Rokovania sú naplánované na sobotu (29. 6.) ráno.

Ústupky zatiaľ neurobila ani jedna strana. Čínsky prezident opätovne varoval pred "šikanóznymi praktikami". Zároveň bez toho, že by menoval USA a ich politiku "Amerika na prvom mieste," dodal, že "úsilie presadiť vlastné záujmy na úkor ostatných popularitu nikomu neprinesie".

(1 EUR = 1,1380 USD)